Raad twijfelt over extra geld voor tekort Veiligheidsregio

2 december 2010 om 00:00 Nieuws

Zoals eerder gemeld kampt de Veiligheidsregio met grote financiële zorgen. Vorig jaar was er een tekort van 5.5 miljoen euro, dit jaar komt naar verwachting uit op een negatief saldo van bijna 2 miljoen en komende jaren wordt een structureel tekort verwacht van zelfs 2.9 miljoen. Het bestuur van de VRK heeft een voorstel gemaakt om dat probleem op te lossen met hulp van alle tien deelnemende gemeenten aan de Veiligheidsregio.

Burgemeester Theo Weterings probeert critici over de streep te trekken HOOFDDORP - Het is nog lang niet zeker dat de gemeenteraad akkoord gaat met een extra gemeentelijke bijdrage om de tekorten bij de Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) te helpen dichten. Dat bleek vorige week tijdens een soms heftige discussie in de raad. De raadsleden stemmen vanavond over het collegevoorstel om over drie jaar bijna 1,5 miljoen extra te doneren.

Het college van B en W wil dat voorstel voor een deel volgen, maar de gemeenteraad was vorige week nog lang niet zover. De meeste fracties waren erg kritisch. Met name de grootste coalitiepartij VVD is niet zomaar van plan om in fasen bijna 1.5 miljoen uit de gemeentekas naar de VRK over te maken. “Wij vinden dat geld voor veiligheid vooral ten goede moet komen aan meer blauw op straat”, zei fractievoorzitter Henk Kuipers. “Dit doet heel erg zeer.”

Kuipers vond dat de financiële situatie bij de VRK te vergelijken is met die bij schouwburg De Meerse, die vorig jaar opeens met forse tekorten te maken kreeg. De gemeenteraad heeft destijds besloten om De Meerse zo’n zeven ton te lenen om de ergste nood te lenigen en het bestuur van de schouwburg financieel orde op zaken te laten stellen. De VVD’er vroeg zich af waarom zo’n constructie niet bij de Veiligheidsregio mogelijk is.

Burgemeester Theo Weterings, bestuursvoorzitter van de VRK, wees het voorstel van de VVD van de hand. Volgens hem helpt een lening de organisatie onvoldoende uit de sores. Weterings bestreed de opvatting van sommige fracties dat het VRK-bestuur voor een makkelijke oplossing heeft gekozen door bij de deelnemende gemeenten om meer geld aan te kloppen. Volgens de burgemeester moet de Veiligheidsregio enorm haar best doen om fors te bezuinigen in de eigen organisatie.”Alles moet uit de kast.”

CDA-raadslid Ed Koster trok fel van leer tegen de accountant die de cijfers van de VRK controleert. Hij was ‘ronduit kwaad’ dat de tekorten zo laat boven water zijn gekomen. Burgemeester Weterings zei daarover dat er inmiddels een hartig gesprek is gevoerd met de accountant en dat er op termijn wordt uitgekeken naar een ander bureau.

Net als andere fracties stelde Koster ook dat de ambities van de VRK best wat lager mogen zijn. Kennemerland hoeft wat de gemeenteraad betreft niet ‘het beste jongetje van de klas te zijn’.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie