dreunt ver door bij betrokkenen

2 december 2010 om 00:00 Nieuws

Centraal in dit alles staat de flappentap van de Rabobank aan de d’Yserinckweg die vorige week dinsdag aan gruzelementen ging. Onbekenden hebben de pinautomaat door middel van gas opgeblazen waarbij het gebouw zwaar beschadigd werd. Niet alleen het gedeelte waar de pinautomaat in stond, maar ook het gedeelte waarin het administratie en adviesbureau van Ben Calvelage is gevestigd. De explosie heeft er een zware ijzeren steunblak opgelicht waardoor ook het dak ontzet is.

Verwijten vliegen over en weer over veiligheid VIJFHUIZEN - De plof-ramkraak die Vijfhuizen vorige week heeft opgeschrikt, heeft meer losgemaakt dat de pinautomaat alleen. Buurtbewoners krijgen het idee dat het eigen schuld is, de eigenaar van het pand Ben Calvelage is boos op de politie en die is op haar beurt teleurgesteld in de plaatselijke ondernemersvereniging.

De echo van de ontploffing mag dan weggestorven zijn, de rust is nog niet weergekeerd. Calvelage is zeer ontstemd over de manier waarop de politiefunctionaris het buurtonderzoek heeft verricht. “Door hetgeen hij aan de hevig geschrokken buurtbewoners vertelde kregen zij het gevoel dat de kraak eigen schuld was. Het licht zou het niet doen en ook van het gebouw en de omgeving deugde niks. Alle bomen en struiken zouden weg moeten evenals het brengparkje. En de parkeerplaats moet worden afgesloten middels een hek. Hij zou er al vaker voor gewaarschuwd hebben.”

Volgens Calvelage ligt het heel anders. “Het licht was in orde en de meeste struiken zijn al weggehaald. De resterende mogen van de gemeente niet weg. De agent is nooit bij mij geweest om over de in zijn ogen onveilige situatie te praten. Ook ná deze plofkraak heb ik nog niemand van de politie gezien of gesproken. Toen ik eens melding maakte dat een persoon zich vreemd gedroeg rondom het pand, kreeg ik na 1,5 uur te horen dat er geen mankracht beschikbaar is. Ik heb begrip en waardering voor de politie in deze voor hen moeilijke tijden, maar niet voor een agent die zichzelf belangrijk vindt en aan buurtbewoners onwaarheden vertelt.”

Orie kan zich totaal niet vinden in de kritiek van Calvelage. “Waar het mij om gaat is dat er in mijn gebied zo min mogelijk criminaliteit is. Beveiliging zit vaak in kleine dingen. Ik heb de Vijfhuizense ondernemersvereniging al een paar keer aangeboden over beveiliging te komen adviseren, maar ik krijg geen reactie.” Hoe dat gelopen is en bij wie het aanbod is binnengekomen was voor het bestuur niet snel te achterhalen. Op de eerstvolgende vergadering staat het onderwerp wel op de agenda.

Direct na de plof-ramkraak liet de Rabobank weten dat de pinautomaat op dezelfde plek terugkomt. Wat de betrokken wijkagent Bieka Orie betreft denkt hij bij de voorbereidingen graag mee. “Ik heb de bank mijn hulp en kennis aangeboden. De locatie is goed, maar er zijn de nodige punten ter verbetering. Te denken valt aan een camera en een sensorlamp.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie