Koninklijke onderscheiding voor vrijwilligers Westerkim

9 december 2010 om 00:00 Nieuws

De toekenning is volkomen terecht, aldus de loco-burgemeester, “want vrijwilligers doen - vaak achter de schermen - ontzettend waardevol werk. Dat kan niet genoeg benadrukt worden.”

Lintje voor dames Ter Braake-Zijta en Van Lieshout-Roestenburg NIEUW-VENNEP - Wethouder Michel Bezuijen heeft als loco-burgemeester, op de Nationale Vrijwilligersdag, twee koninklijke onderscheidingen uitgereikt in verzorgingshuis Westerkim. De lintjes gingen naar respectievelijk mevrouw Ter Braake-Zijta en mevrouw Van Lieshout-Roestenburg voor hun jarenlange vrijwillige inzet.

Michel Bezuijen, met ambtsketen, vond het dan ook een eer en genoegen in Westerkim te zijn. “Ik sta hier niet zomaar”, liet hij de volle zaal weten. “Op deze Nationale Vrijwilligersdag besteden we bijzondere aandacht aan onze vrijwilligers. Terecht, vinden we als college, want we weten hoe belangrijk vrijwilligers zijn in onze maatschappij. Zonder hen is er heel veel niet mogelijk en dat kan niet genoeg worden benadrukt. Vrijwilligers doen - vaak in stilte - onmisbaar werk. Dat zie je bij de vele verenigingen, maar ook elders gewoon in de straat. Een oude buurman kan daardoor meer zelfstandig blijven wonen. Jonge kinderen kunnen met de hulp van een verkeersbrigadier veiliger oversteken. En zo zijn er nog tal van voorbeelden te noemen. Anders gezegd: Haarlemmermeer zou er enorm op achteruit gaan als we geen vrijwilligers zouden hebben.”

Vrijwilligers lijken een vanzelfsprekendheid, maar dat zijn ze niet, voegde hij er meteen aan toe, waarna hij twee personen specifiek naar voren vroeg: de dames Van Lieshout- Roestenburg en Ter Braake-Zijta. In een korte opsomming schetste hij een beeld van veel vrijwilligerswerk op veel terreinen. Zoals bij mevrouw Van Lieshout vijftien jaar vrijwilligerswerk in de kerk Thomas van Aquino in Amsterdam, Gerhardhuis-vrijwilliger, verkoop kinderzegels in Amsterdam, verzorgen van de koffieochtend voor ouderen en nu organisator van spelmiddagen. “Uw leeftijd, u bent al 94 jaar, belet u niet om u elke keer weer in te zetten voor de ander. En dat wilt u blijven doen. U verdient een groot applaus.”

Over mevrouw Ter Braake-Zijta was hij al even complimenteus. “U bent al sinds 1950 actief als vrijwilliger. Bij het fanfarecorps/ muziekvereniging Eensgezind Excelsior in Heemstede, als vrouwelijke muzikant bij de Haarlemse politiekapel, als bezoekdame, als vrijwilliger bij de wekelijkse kienmiddag. Het is echt fantastisch.”

Waarna hij beide dames verraste met de mededeling dat zij in aanmerking zijn gekomen voor een Koninklijke onderscheiding en wel Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie