Raad akkoord met alternatief voor HaarlemmermeerPas

16 december 2010 om 00:00 Nieuws

De raad gaf de wethouder vorige week het groene licht om de nieuwe regeling, die de naam ‘Haarlemmermeer doet mee’ heeft gekregen, een jaar lang uit te proberen. De HaarlemmermeerPas werd in 2005 in het leven geroepen om huishoudens met een inkomen van 120 procent van het wettelijk minimum financieel een steuntje in de rug te kunnen geven. De pas gaf korting op theater- en evenementenkaartjes en het lidmaatschap van verenigingen.

HOOFDDORP - De gemeenteraad steunt het plan van wethouder Steffe Bak van Sociale Zaken om volgend jaar een alternatief te bieden voor de HaarlemmermeerPas, die per 1 januari verdwijnt. Vrijwel alle politieke partijen vinden het belangrijk dat er een regeling blijft bestaan voor met name kinderen uit minimagezinnen die korting kunnen krijgen op de contributie voor hun sportclub of op sportkleding.

Het gebruik van de HaarlemmermeerPas viel in de praktijk tegen. Mensen zouden het gebruik van de kaart in verband brengen met arme sloebers en de pas daarom niet willen gebruiken. “Het idee dat je niet in staat bent om een veer weg te blazen, daar loop je natuurlijk niet mee te koop”, zo zei wethouder Bak vorige week tegen de gemeenteraad.

Het vorige college heeft nog geprobeerd om de HaarlemmermeerPas meer commercieel te maken door samen te werken met grote ondernemers, maar ook dat idee strandde. Er was te weinig draagvlak bij het bedrijfsleven. Daarom heeft het college besloten de HaarlemmermeerPas af te schaffen.

De politiek is blij dat er in elk geval voor de jeugd al direct iets voor in de plaats komt. Kinderen komen nog steeds in aanmerking voor kortingen op het terrein van sport, recreatie en cultuur. De opzet is en blijft dat ze maatschappelijk kunnen meedoen. De gemeente zoekt hiervoor samenwerking met de stichting Leergeld en het Jeugdsportfonds, die als een soort bemiddelaar zullen optreden bij de regeling.

Volwassenen moeten iets langer wachten. Wethouder Bak heeft aangekondigd om begin volgend jaar met een voorstel te komen om ook hen een alternatief te bieden voor de HaarlemmermeerPas. PvdA-fractieassistent Wil Landzaat stelde voor om volwassenen voorlopig een nieuwe commerciële Hoofddorppas aan te bieden, maar de wethouder wist daar te weinig van af.

De gemeente verwacht dat 400 tot 500 mensen van de nieuwe regeling gebruik gaat maken. Er is in totaal 125.000 euro beschikbaar, waarvan verreweg het grootste deel uit de zogeheten Aboutaleb-pot komt voor kinderen die een steuntje in de rug hard nodig hebben.

VVD-raadslid Marco Jonkhout vroeg zich af of er voor gebruikers van de regeling geen eigen bijdrage kan worden ingevoerd. Wethouder Bak zei dat hij daar geen tegenstander van is, maar dat hij er eerst goed over wil nadenken.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie