Politiechef Michiel Marchand gelooft niet in waarschuwen

10 februari 2011 om 00:00 Nieuws

Michiel Marchand, districtschef van het district Haarlemmermeer, weet het zeker en hij zegt het niet voor het eerst. “De praktijk heeft nu eenmaal uitgewezen dat je gedrag niet eenvoudig verandert. Ik denk daarbij aan gedrag dat leidt tot te hard rijden, rijden met drank op, verkeerd parkeren. Als je wilt dat mensen dat gedrag minder en liefst helemaal niet meer vertonen, dan moet je resoluut optreden en dus meteen bekeuren. De politie is er nu eenmaal om de wet te handhaven - dus moeten we dat ook doen. Burgers verwachten trouwens ook van ons dat we optreden en die verwachting is terecht.”

‘Gedrag verander je alleen door een boete’ HOOFDDORP - “Gedrag van verkeersdeelnemers in positieve zin veranderen, bereik je niet door waarschuwingen uit te delen maar door meteen te bekeuren. Want als je voor de derde keer een bekeuring hebt gekregen voor te hard rijden, dan laat je het wel om het gaspedaal nog een keer te diep in te drukken.”

De districtschef laat er tijdens de presentatie van de jaarcijfers over 2010 geen onduidelijkheid over bestaan. Een agent die alleen maar waarschuwt mag dan wel een agent zijn met heel veel vrienden, je bereikt er niet het gewenste resultaat mee, namelijk gedragsverbetering.

Dat neemt niet weg dat de politie blijft meewerken aan voorlichtende acties, zoals de snor- en bromfietscontroles op schoolpleinen voor voortgezet onderwijs. Enkele weken geleden was er weer een op het schoolplein van de KSH in Hoofddorp. Leerlingen werden uit de klassen gehaald waarna hun snor- of bromfiets werd onderwerpen aan een technische controle. Bij onregelmatigheden kreeg de eigenaar/leerling te horen wat er aan mankeerde en dat hij enkele weken de gelegenheid kreeg om het geheel te herstellen. Als extra motivatie werd er gewerkt met groene en met rode kaarten en met brieven aan ouders waarin melding wordt gemaakt van geconstateerde ‘onjuistheden’. “Dan heb je het over jongeren die hun gedrag nog aan het vormen zijn. Dan is het goed om voorlichtend bezig te zijn en de betrokken jongeren te wijzen op de gevaren van een opgevoerde brommer of van bepaald verkeersgedrag. Maar ook hier ben ik van mening - niet alleen maar waarschuwen. Op een gegeven moment is het over en is er alleen nog maar de geldelijke waarschuwing: de boete.”

(Voor meer informatie inclusief videobijdrage, zie www.hoofddorpsecourant.nl)

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie