Eerste kandidaten melden zich voor Hoofdvaartkerk en pastorie

19 mei 2011 om 00:00 Nieuws

De discussie over een nieuwe bestemming voor de Hoofdvaartkerk en de pastorie is in een nieuw fase terecht gekomen. Dat blijkt uit de nieuwsbrief die het kerkbestuur heeft verspreid onder haar gemeenteleden. Daarin wordt onder meer aangegeven dat er gesprekken gevoerd worden met twee kandidaten. Beiden zien mogelijkheden, maar er zal, aldus het kerkbestuur, nog heel wat water door de Hoofdvaart moeten stromen, eer er een definitief akkoord is.

Kerkbestuur zoekt nieuwe eigenaar voor rijksmonumenten HOOFDDORP - Het kerkbestuur van de Protestantse Gemeente Hoofddorp heeft twee kandidaten die interesse hebben getoond voor de Hoofdvaartkerk en de pastorie aan de Hoofdweg. Beide kerkelijke gebouwen, beide rijksmonument, staan te koop. De Hoofdvaartkerk wordt, volgens de laatste berichten, per september niet meer ingezet voor de wekelijkse diensten.

Die mogelijkheden staan overigens ook in een speciaal schetsplan ‘Hoofdvaartkerk en pastorie te Hoofddorp’, opgesteld door Studioraak uit Mijdrecht. Dit bureau heeft in opdracht van het kerkbestuur een concept ontwikkeld met daarin een aantal suggesties voor herbestemming. Daarbij hebben de opstellers duidelijk rekening gehouden met de wens van het kerkbestuur om zowel Hoofdvaartkerk als pastorie te zien als ‘religieus erfgoed’, of zoals in de nieuwsbrief staat ‘een plek van bezinning en ontmoeting’.

De conceptstudie beschrijft daarom niet alleen de huidige situatie, maar geeft meteen een doorkijk naar de diverse mogelijkheden binnen de huidige bestemming van ‘maatschappelijke voorzieningen’. Dit laatste staat toe dat de gebouwen hergebruikt worden als school, een verenigingsgebouw of een kantoorgebouw. Het gemeentebestuur is uiteindelijk de bevoegde instantie om een andere bestemming toe te staan.

Het kerkbestuur komt tot het verkoopplan omdat het aantal (betalende) gemeenteleden afneemt terwijl de kosten wel toenemen. Minder gemeenteleden betekent tevens dat er minder leden zijn voor de diverse taken binnen de kerkelijke organisatie.

Het verkoopplan maakt deel uit van een fusietraject binnen PG Hoofddorp, waarbij sprake is van het afstoten van kerkelijke gebouwen en verlagen van het aantal predikantsplaatsen van 5 naar 3. De twee ‘open’ plaatsen worden ingevuld door kerkelijk werkers.

De wijkgemeente die nu nog gebruikt maakt van de Hoofdvaartkerk fuseert met de wijkgemeenten Overbos/Floriande en Toolenburg tot één wijkgemeente Zuidwijk. Deze wijkgemeente gaat de komende jaren kerken in twee kerkplekken en krijgt twee dominees.

Op de schets de Hoofdvaartkerk en pastorie met een verbindend element voor, bijvoorbeeld, een gezamenlijk entree.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie