Meerderheid wil meer geld van Rijk voor ‘sociale taken’

26 mei 2011 om 00:00 Nieuws

Het kabinet heeft eerder een voorlopig akkoord gesloten met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) over een zogeheten bestuursakkoord. Daarin staat onder meer dat sommige taken op sociaal terrein, zoals de sociale werkvoorziening, jeugdzorg, schuldhulpverlening en werkvoorzieningen voor langdurig werklozen voortaan door gemeenten worden uitgevoerd.

HOOFDDORP - Een meerderheid van de gemeenteraad vindt dat gemeenten het nieuwe bestuursakkoord met de rijksoverheid niet moeten ondertekenen, tenzij het kabinet met meer geld over de brug komt om taken op sociaal gebied uit te voeren. Dat bleek vorige week tijdens een langdurig debat in de gemeenteraad.

De gemeenten zijn daar op zich niet op tegen, maar vinden wel dat ‘Den Haag’ er voldoende geld tegenover moet stellen. Tot nu toe is dat allesbehalve het geval, zo vinden veel lokale bestuurders. In de afgelopen weken was in meerdere gemeenten het verzet hoorbaar. Dat heeft ertoe geleid dat Rijk en gemeenten opnieuw zijn gaan onderhandelen.

Ook voor een raadsmeerderheid is het huidige bod van het kabinet onvoldoende. Vrijwel alle partijen benadrukten dat er heel veel goede punten in het bestuursakkoord staan, maar dat de financiële paragraaf onvoldoende is. “Er zitten addertjes onder het gras”, zo sprak PvdA-fractievoorzitter Tom Horn tijdens het debat. “Dit is teveel van het verkeerde.” De PvdA had berekend dat er 1,5 miljoen euro minder voor de sociale werkvoorziening beschikbaar komt.

De critici zaten op één lijn met wethouder Steffe Bak van Sociale Zaken. Volgens hem biedt decentralisatie van rijkstaken geweldige kansen, maar moet er dan wel voldoende geld beschikbaar zijn. Bak zei blij te zijn dat het overgrote deel van de raad hem daarin steunde.

VVD-fractievoorzitter Henk Kuipers stelde daarop dat de wethouder niet kon tellen. Volgens hem voelt zeker een derde van de raad (zijn eigen VVD en Forza!) er toch veel voor om het akkoord wel te tekenen. Waar de meeste fracties neigden naar ‘nee, tenzij’ kozen VVD en Forza! voor ‘ja, mits’.

De politieke partijen kwamen tot de conclusie dat hun standpunten eigenlijk niet zo ver uit elkaar liggen. Deze week buigen de diverse fracties zich over een gezamenlijke motie, die vanavond tijdens de raadsvergadering in stemming wordt gebracht.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie