Vijftig jaar Verbondskerk op feestelijke wijze gevierd

26 mei 2011 om 00:00 Nieuws

De vijftigste verjaardag van het godshuis van protestants Vijfhuizen is feestelijk, maar wordt overschaduwd door de ziekte van predikant Mieke van Santen. Maar tot blijdschap van iedereen in de volle kerk is zij bij de feestelijke dienst aanwezig en maakt na afloop bij de koffie met veel mensen een praatje. Totdat ze stilletjes vertrekt om te gaan rusten.

Verjaardag godshuis loopt uit op grote reünie VIJFHUIZEN - Waar de organisatoren op hadden gehoopt is gebeurd: de viering, afgelopen zondag, van een halve eeuw Verbondskerk is uitgelopen op een reünie. Van heinde en verre gekomen beleefde een groot gezelschap, onder hen een aantal oud-predikanten, een prachtige dag.

Voor de kerkgangers liggen in de banken pepermuntjes klaar. Een protestantse gewoonte van vroeger toen de verkondiging nogal eens uitliep op een lange tijd stilzitten, wordt de verslaggever bijgepraat. Ze smaken lekker, maar echt nodig zijn ze niet want voorganger Jannie Stolmeijer houdt zich keurig aan de tijd. “Vijftig jaar geleden is er keihard gewerkt om deze kerk te kunnen bouwen. Nog steeds komen in dit huis van God waar voor iedereen plaats is, generaties bijeen. Laat dit nog lang een plek van zegening blijven”, vertolkt Stolmeijer de wens van de aanwezigen. De kerkdienst wordt muzikaal opgeluisterd door het Pauluskoor dat een aantal liederen uit de onlangs met succes in dezelfde kerk uitgevoerde musical zingt.

In de Poterne is een boeiende tentoonstelling ingericht over 50 jaar Verbondskerk. Ten tijde van het slaan van de eerste paal was gereformeerd en hervormd Vijfhuizen strikt gescheiden. De hervormde kerk van toen is anno 2011 het kerkgebouw van de Protestantse Gemeente Vijfhuizen. “De expositie laat duidelijk zien hoe moeizaam het samengaan is verlopen”, vertellen de beide samenstellers Petra en Tini Bos met een blik op de vele foto’s en krantenartikelen. De dochters van hervormd kerkvoogd Piet Bos hebben veel werk gemaakt van de expositie en zijn blij met informatie en namen van mensen die zij ter plekke krijgen. “Hoe meer je te weten komt, hoe meer vragen er opkomen. Maar het is geweldig leuk om te doen.”

Een uitgebreide lunch, felicitaties en bloemen van de St. Augustinusparochie voor 50 jaar ‘zomaar een dak boven wat hoofden’, workshops en andere activiteiten maakten de dag compleet.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie