‘Bezuinigingen op brede scholen erg onverstandig’

9 juni 2011 om 00:00 Nieuws

Volgens de SBSH komen de bezuinigingsvoorstellen als een donderklap bij heldere hemel en is er totaal niet met haar overlegd. Een woordvoerder van wethouder Nederstigt zegt in een reactie verbaasd te zijn over die kritiek. Volgens hem is er wel degelijk overlegd over de voorgenomen maatregelen. “We zijn al jaren in overleg met de brede scholen.” De wethouder is van plan zijn bezuinigingsvoorstellen nader toe te lichten als de Voorjaarsnota officieel is gepresenteerd.

Stichting bekritiseert voorstellen van jeugdwethouder John Nederstigt HOOFDDORP - De bezuinigingen die wethouder John Nederstigt van Jeugd en Onderwijs wil doorvoeren bij de brede scholen in Haarlemmermeer zijn voorbarig, onterecht en erg onverstandig. Dat zegt de Stichting Brede Scholen Haarlemmermeer (SBSH) in reactie op de besparingsvoorstellen van Nederstigt, die onderdeel vormen van de Voorjaarsrapportage 2011.

Als het aan wethouder Nederstigt ligt, wordt de ondersteuning van brede scholen door coördinatoren vanaf 2013 in fasen afgebouwd. Vanaf 2014 levert dat jaarlijks een bedrag op van 270.000 euro. “Deze bezuiniging is niet eens met ons besproken en er is geen onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de huidige werkzaamheden”, zo reageert voorzitter Paul Bronstring van de SBSH teleurgesteld.

“Bovendien is de keuze onverstandig. Deze bezuiniging treft de nog zo broodnodige ondersteuning van de brede scholen die voor ouders, kinderen en wijkbewoners educatieve programma’s ontwikkelen.” De stichting wil dat de aangekondigde bezuiniging op zijn minst wordt uitgesteld, zodat de organisatie zelf alternatieven kan ontwikkelen.

Volgens Bronstring heeft zijn organisatie sinds haar oprichting ruim een half jaar geleden gehamerd op het maken van heldere kwaliteitseisen en prestatieafspraken om in 2014 te verantwoorden wat er is gebeurd. “De wethouder heeft geen goed beeld van wat er gebeurt en pakt de handschoen niet op. Sterker nog: hij gooit aan het begin van de rit al de handdoek in de ring. De bezuiniging is daarmee voorbarig en onterecht. Er is geen enkel kwaliteitsonderzoek geweest om nu al zo met de brede scholen af te rekenen. Daarnaast vind ik de keuze om te bezuinigen op kennis en coördinatie onverstandig. Dit raakt direct het werk van de brede scholen.”

Bronstring zegt goed te begrijpen dat de gemeente moet bezuinigen. Volgens hem bespaart de SBSH dit jaar al flink. Het budget voor ondersteuning en activiteiten is gelijk gebleven, terwijl er wel drie brede scholen zijn bijgekomen. Dat is een bezuiniging van 37 procent, vindt de SBSH-voorzitter. De komende tijd komen er nog twee brede scholen bij.

Bronstring denkt dat er ook op de exploitatie van de brede scholen kan worden bezuinigd. Hij wil daarover in gesprek met de gemeenteraad en wethouder en hoopt dat de raad de voorgenomen maatregelen daarom opschort tot de begrotingsbehandeling in november.

De voorstellen voor de brede scholen zijn onderdeel van een groter pakket bezuinigingsvoorstellen. Zo wil het college onder meer de ouderbijdragen voor peuters bij de kinderopvang verhogen, het schoolmaatschappelijk werk bij het Hoofdvaart College stopzetten, de subsidie voor huiswerkbegeleiding van allochtone leerlingen verlagen en het aantal schakelklassen verminderen.

Dat levert bij elkaar bijna een miljoen euro op, waarvan ruim de helft wordt ingezet voor nieuwe projecten als het jongerencentrum in Floriande. Er rest een bezuinigingsbedrag van 464.000 euro.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie