‘Alle nieuwe woningen met Politie Keurmerk Veilig Wonen’

16 juni 2011 om 00:00 Nieuws

“Inbraakpreventie is belangrijk om diefstal uit woningen te verminderen en te voorkomen. Daarom gaan gemeente en politie nauw samenwerken om ervoor te zorgen dat alle nieuwe woningen opgeleverd worden met het certificaat”, zo verklaarde burgemeester Weterings.

Gemeente en politie zetten in op 100 procent inbraakpreventie HAARLEMMERMEER - Alle nieuwe woningen moeten opgeleverd worden met het Politie Keurmerk Veilig Wonen-certificaat (PKVW). Dat is woensdagochtend bekend gemaakt tijdens een gezamenlijke persconferentie van gemeente en politie.

“Het college handhaaft daarbij de norm uit 2007. Dat betekent dat het inbraakcijfer onder de 0,8% van het totale woningbestand moet blijven.” Om dat te bereiken moeten er veel gerichte acties ter preventie van woninginbraak worden uitgevoerd. “Preventie is uiteraard belangrijk”, aldus burgemeester Weterings, “maar ook hard optreden tegen inbrekers is belangrijk. De politie is succesvol bij de aanpak van series inbraken in de afgelopen jaren. Dat repressieve beleid blijft gehandhaafd, terwijl we tegelijkertijd inzetten op meer preventieve acties. Niet voor niets heeft het college het voorkomen van woninginbraken tot prioriteit benoemd in het collegeprogramma 2010-2014.’’

Districtschef van politie Marchand: “Een goed voorbeeld is de campagne ‘Witte Voeten’. Daarbij legt de politie een witte papieren voetstap neer met de tekst ‘Deze schoenafdruk had van een insluiper kunnen zijn’ zodra het voor inbrekers makkelijk is om een huis binnen te komen.’’

Dat juist nu ingezet wordt op de honderd procent oplevering met certificaat heeft alles te maken met de forse toename van het aantal woninginbraken. De projectontwikkelaar is hierbij verantwoordelijk voor de certificering. De gemeente voor het voldoen aan de omgevingseisen van het PKVW die de kans op inbraak verminderen.

Voor bestaande bouw wordt sneller ingezet op (wijk-)gerichte communicatie. Zo wordt bij twee inbraken in dezelfde straat een brief aan alle bewoners gestuurd met aanbevelingen om de woning te beveiligen. Bij drie inbraken of meer wordt een bewonersavond voor de wijk georganiseerd. Enkele maanden na de bewonersavond wordt contact opgenomen de bewoners of zij bewuster zijn van de risico’s en of zij aanpassingen aan hun huis hebben doorgevoerd.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie