Buiten drinken én herrie schoppen aangepakt

23 juni 2011 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De politie en gemeentelijke toezichthouders krijgen binnen afzienbare tijd de mogelijkheid om op te treden tegen groepen die buiten alcohol drinken en daarbij overlast veroorzaken. Het college van B en W wil daarvoor de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aanpassen, zo maakte burgemeester Theo Weterings dinsdag bekend.

De gemeenteraad stelde november vorig jaar nog een nieuwe APV vast, maar volgens het college moet die nu alweer op enkele onderdelen worden aangepast. Volgens burgemeester Weterings komt de aanpassing van het artikel over drankgebruik in de buitenruimte op verzoek van de politie. Die stuit geregeld op situaties waarbij mensen buiten te diep in het glaasje hebben gekeken, daardoor erg luidruchtig worden en dan vervolgens veel hinder veroorzaken in de buurt. Discussie over wat nu wel of niet overlast is, is daarbij niet aan de orde. Weterings stelt dat alleen de politie of toezichthouders beoordelen of er sprake is van overlast.

In enkele gebieden in de polder is het nu al mogelijk om in actie te komen tegen drankgebruik op straat. Dat gaat om de zogeheten hotspots, plekken waar vooral jongeren regelmatig voor veel overlast zorgen. Volgens burgemeester Weterings is die maatregel succesvol. Het college stelt de gemeenteraad nu voor om die aanpak ook buiten de vastgestelde gebieden in te voeren. Volgens burgemeester Weterings kan de uitbreiding van de APV een belangrijk middel zijn in het tegengaan van buurtoverlast.

Het college wil verder in de nieuwe APV opnemen dat ook niet-horecabedrijven voortaan een terras mogen exploiteren. Tot nu toe is dat recht alleen voorbehouden aan cafés, restaurants en hotels. Burgemeester Weterings is blij met die uitbreiding. “Wij vinden dat bijvoorbeeld ook bakkerswinkels buiten een terrasje moeten kunnen plaatsen. Dat komt de levendigheid van een kern ten goede.” Nieuwe exploitanten van een terras hoeven wat het college betreft niet te betalen om een vergunning te krijgen. Het is al voldoende dat ze melden dat er een terras wordt geplaatst.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie