Speeltuinbende beoordeelt speeltuin Badhoevedorp

21 juli 2011 om 00:00 Nieuws

Om precies te weten waar de knelpunten liggen heeft de Speeltuinbende onlangs een bezoek gebracht aan de speeltuin. Deze testgroep van kinderen met en zonder handicap is een initiatief van het NSGK (de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind). De organisatie zet zich in om waar mogelijk de drempels weg te nemen die kinderen met een beperking ervaren in het dagelijks leven.

Winkeliersvereniging ondersteunt renovatie middels golftoernooi door dorp BADHOEVEDORP - De speeltuin grondig renoveren en tegelijkertijd de speeltoestellen en het terrein toegankelijk maken voor kinderen met een beperking. Dat is de uitdaging die het bestuur in het komend jaar wil realiseren. Om het project een financiële steun in de rug te geven houdt de winkeliersvereniging op zondag 28 augustus door Badhoevedorp een groot golftoernooi.

Onder toeziend oog van wethouder John Nederstigt hebben de bendeleden de speeltuin geïnspecteerd. Ook zij kwamen tot de conclusie dat de speeltuin weliswaar op een prachtige en heerlijk beschutte plek ligt, maar dat de meeste speeltoestellen met hun dertig jaar toch wel erg gedateerd en aan vervanging toe zijn. Precies ook wat het bestuur had doen besluiten tot een zeer grondige renovatie. Als alle werkzaamheden achter de rug zijn komt de Speeltuinbende terug om het resultaat opnieuw te beoordelen.

Maar voordat het zover is moet er nog heel wat gebeuren. Zag ook de wethouder die zich onder de indruk toonde van de ambitieuze plannen en beloofde te gaan kijken naar alle gemeentelijke mogelijkheden op financieel- en ander gebied voor de realisatie van het project dat zo’n 245.000 euro gaat kosten.

Het NSGK heeft het speeltuinbestuur geadviseerd hoe ervoor gezorgd moet worden dat ook kinderen met een beperking veilig en lekker kunnen spelen. Drie zaken zijn daarbij van belang, zegt projectleider Luuk van Term. “We kijken naar de bespeelbaarheid van de toestellen, de toegankelijkheid van de tuin en het niveau van faciliteiten als het toilet. We beoordelen speeltuinen in het hele land. In verreweg de meeste tuinen kunnen kinderen met een handicap niet of nauwelijks terecht. Speeltuin Badhoevedorp is een van de 25 speeltuinen in ons land dat een dergelijk project oppakt. Best iets op trots op te zijn.” In de tuin komen nieuwe speeltoestellen met veilige ondergrond, het sportveld wordt aangepakt en ook komen er de nodige rolstoelvriendelijke paden. “Voor een rolstoeler is een spannend pad al spelen. Vaak is met wat eenvoudige aanpassingen al een heerlijke speelplek te maken.”

Tijdens hun testronde geven Eline en Eva (beiden 10) de draaitol een dikke voldoende en daarmee groen. “De hoeken zijn rond en er zijn voldoende steunen waar je je aan vast kunt houden” constateren ze. Het speelhuis echter krijgt rood voorgeschoteld. Omdat de trap te stijl is en bovendien een tree mist en het huis te laag is waardoor ouders hun kind niet kunnen helpen als dat nodig zou zijn. “Wij kijken met de ogen van een gehandicapt kind naar een speeltoestel. Ook zij moeten toch zeker veilig kunnen spelen? “ geeft het tweetal zelf al het antwoord.

De winkeliersvereniging van Badhoevedorp heeft het project in de armen gesloten en gaat de renovatie ondersteunen middels een groot golftoernooi op zondag 28 augustus. Die dag is het dorp veranderd in één grote 18 holes tellende golfbaan waar naar hartelust geslagen en geput gaat worden voor het goede doel. Zenuwcentrum is het complex van Tennisvereniging Badhoevedorp dat spontaan de complete accommodatie ter beschikking heeft gesteld.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie