Noa Wagner (11) speelt Ankie in de musical Oorlogswinter

15 december 2011 om 00:00 Nieuws

Het gesprek vindt plaats in de woonkamer van opa Ad en oma Joke die bekennen dat ze ‘hartstikke trots’ op hun kleindochter zijn. Terwijl Noa honderduit kwebbelt over school, vriendinnen, broer Daan en natuurlijk de musical beseft ze plotseling dat zaterdag 7 januari toch wel heel snel naderbij komt. De dag dat ze op de planken van het Posthuis Theater in Heerenveen voor de eerste keer de rol van Ankie speelt. “Ik begin nu toch wel een beetje zenuwachtig te worden hoor”, bekent de goedlachse Zwanenburgse. “Ik ben heel benieuwd hoe het straks in het echt zal zijn.”

Zwanenburgse maakt op 7 januari haar debuut in Heerenveen ZWANENBURG - Van jongs af aan droomt ze er al van ooit in een musical te spelen. Een droom die voor de 11-jarige Noa Wagner op 7 januari uitkomt. Dan maakt ze haar debuut in de musical Oorlogswinter, naar het bekroonde jeugdboek van Jan Terlouw.

Noa heeft een drukbezet leven. Ze zit in groep 8 van basisschool De Meerbrug, is vierdejaars leerling aan het Nationaal Jeugd Musical Theater (NJMT) in Amsterdam en is vanaf de zomervakantie stevig aan het oefenen voor de musical Oorlogswinter. De professionele NJMT-opleiding kost haar twee avonden in de week en voor de musical repeteert Noa elke zaterdag. Maar je zult haar niet horen mopperen. Zingen, dansen en acteren is haar lust en haar leven. Met een VWO/Atheneum-advies op zak gaat Noa na de grote vakantie naar het Eerste Christelijk Lyceum, meer bekend als ECL, in Haarlem. Een bewuste keuze. “Deze school doet heel veel aan theater, kunst en cultuur en dat is precies goed voor mij”, weet ze heel zeker. Moeder Denise knikt instemmend. “Dansen en zingen zat er al heel vroeg in bij haar. Ze heeft twee jaar gedanst bij Marcella van Altena, heeft op school meegespeeld in de kerstmusical en natuurlijk doet ze mee in de musical aan het einde van het schooljaar.”

Voor Noa die dolgraag iets wil bereiken in de theaterwereld, kan Oorlogswinter een opstap zijn. Na de succesvolle auditie waarbij ze moest dansen, zingen en toneelspelen gaat ze er met hart en ziel voor. De rol van Ankie vindt ze goed bij haar passen. “Ankie is een boerenkind en moet veel zingen en dansen. En moet óók dingen zeggen tegen Michiel, een van de hoofdrolspelers. Best spannend hoor.” Natuurlijk proberen we méér te weten te komen. Hoewel ze haar teksten moeiteloos zou kunnen opzeggen is de gezellige flapuit plotsklaps zo gesloten als een oester. “Meer verklap ik niet. U moet zelf maar komen kijken.” De première van Oorlogswinter was op 1 oktober in Zaandam. De laatste voorstelling is op 20 mei. Gezien haar leeftijd mag ze niet onbeperkt meedoen. Noa deelt haar rol met drie andere meisjes. En laat nou toch een van hen haar vriendin Carmen zijn die ze al van kleins af aan kent.

De jonge musicalster heeft zich inmiddels verzekerd van een grote fanclub. Wanneer zij op 10 maart in Harderwijk op de planken staat zitten er zo’n vijftig bekenden van haar in de zaal. Ouders, grootouders en andere familieleden, klasgenootjes, allemaal willen ze met eigen ogen zien hoe Noa het er vanaf brengt.

Aan het eind van het gesprek krijgt oma Joke spontaan een dikke knuffel van Noa. “Bedankt oma dat u de Hoofddorpse Courant heeft ingelicht”, klinkt het uit de mond van de mogelijk toekomstige musicalster.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie