Raad steunt onderzoek naar vrije koopzondagen

Nieuws

HOOFDDORP - De overgrote meerderheid van de gemeenteraad steunt een plan van het college van burgemeester en wethouders om te onderzoeken hoe de winkeliers in Haarlemmermeer aankijken tegen vrije koopzondagen. Fractievoorzitter Paul Meijer van Forza! zei donderdagavond tijdens een vergadering dat de gemeente zich het geld voor dat onderzoek (kosten 20.000 tot 40.000 euro) kan besparen, omdat zijn partij al onderzoek heeft gedaan.

Forza! diende afgelopen voorjaar al een motie (genoemd naar de oude Duitse kraker 'Immer wieder Sonntag' van het duo Cindy en Bert) in om ondernemers voortaan zelf te laten bepalen op welk tijdstip ze een winkel openen. Tot grote ergernis van Paul Meijer stemden de coalitiepartijen VVD en D66, die voor een vrijere winkelopenstelling zijn, tegen de motie. Forza! wil komende donderdag tijdens de laatste vergadering van 2011 met een nieuwe motie komen.

De kans dat die motie wel een meerderheid krijgt, is klein. Vrijwel alle fracties zijn voor een onderzoek onder de middenstanders. "We zijn niet voor elke zondag alle winkels open", zo zei D66-raadslid Merijka Setz. "We zijn vooral voor maatwerk."

Forza!-voorman Meijer vond het onzin om nog langer te wachten. Volgens hem is een meerderheid van de winkeliers voor ruimere winkeltijden. Vooral middenstanders in Zwanenburg en Badhoevedorp zouden staan te trappelen om hun winkel op zondag open te doen. Dat komt doordat winkels in buurgemeenten al wel open zijn. In Amsterdam en Haarlemmerliede en Spaarnwoude kunnen consumenten nu al elke zondag winkelen en Haarlem volgt komend voorjaar.

Om oneerlijke concurrentie te voorkomen zouden daarom met name winkels in het noorden van Haarlemmermeer hun deuren op zondag moeten openen. De gemeente zou vooral daar het zogeheten toeristisch regime moeten worden, waarbij winkels om toeristische redenen open mogen. De vraag is echter of het noorden van de polder zulke toeristische trekpleisters zijn.

Volgens Forza!-fractieleider Meijer is dat geen enkel probleem. Hij zei dat plaatsen als Den Helder en Almere ook moeilijk als toeristische topper kunnen worden beschouwd, terwijl de winkels in die gemeenten wel om deze reden alle zondagen open zijn.

VVD-raadslid Adam Elzakalai zei dat de oneerlijke concurrentie volgens hem ook opgaat voor winkeliers in Hoofddorp. CDA-fractievoorzitter Arie Noomen wees hem terecht. Volgens hem moet dit nog blijken uit het komende onderzoek.

Noomen zei dat vrije koopzondagen vooral een zware belasting zullen betekenen voor de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Voor hen is het moeilijk om aan deskundig personeel te komen dat op zondag wil werken, aldus de CDA-fractieleider. Noomen zei ook dat het CDA zich echt niet alleen tegen koopzondagen heeft verzet om op te komen voor het christelijke volksdeel. "De zondag is voor ons ook een dag voor familie, sport en cultuur."

Meerdere fracties drongen er bij wethouder Arthur van Dijk van Economische Zaken op aan om het onderzoek snel te laten uitvoeren. Als het onderzoek klaar is, komt het college naar de raad met concrete voorstellen.

advertentie