GroenLinks en HAP witheet over stemgedrag CDA-fractie

29 december 2011 om 00:00 Nieuws

Tijdens het bewuste debat trok het CDA twee weken geleden fel van leer tegen de plannen van onderwijswethouder John Nederstigt (D66). Van die felle toon was vorige week tijdens de stemmingen weinig meer te merken. Het CDA stemde kritiekloos in met de plannen over onderwijshuisvesting.

‘Gebrek aan ruggengraat gaat ten koste van het onderwijs’ HOOFDDORP - GroenLinks en HAP zijn witheet op het CDA. Volgens beide partijen hebben de christendemocraten tijdens een recent debat over onderwijshuisvesting alleen voor de bühne gesproken. CDA-raadslid Mariette Sedee ontkent de verwijten.

Volgens GroenLinks-raadslid Herman Tuning en HAP-fractievoorzitter Marjolein Steffens-van de Water is dit niet de eerste keer dat het CDA onder zware druk van de coalitiepartners ‘om gaat’. “We hebben een paar keer eerder meegemaakt dat het CDA in voorbereiding op stemmingen met ons meeschreef aan moties en amendementen op voorstellen op het college. Men trok dan op het laatste moment en zichtbaar onder druk van het college de keutel in. Maar deze keer hadden we er echt niet op gerekend”, vertelt Herman Tuning. “Dit komt vooral door de scherpe toon die het CDA in het debat hanteerde.”

De partij vond het niet kunnen dat eerder ingezet onderwijsbeleid onder druk van de bezuinigingen weer wordt teruggedraaid. Het ging daarbij vooral om de negatieve effecten van een gewijzigde berekening van het aantal vierkante meters voor scholen, waardoor bijvoorbeeld speellokalen voor kleuters als klaslokalen in gebruik moeten worden genomen.

De schoolbesturen hebben zich hier eerder al negatief over uitgelaten naar de gemeenteraad. CDA-woordvoerder Mariette Sedee liet in niet mis te verstane woorden aan wethouder Nederstigt weten hier niet mee akkoord te kunnen gaan. Het CDA-raadslid vond daarbij dat de plannen voor teveel administratieve lasten voor de scholen zorgen. “Omdat GroenLinks, CDA en HAP tijdens het debat helemaal op één lijn zaten, hebben wij besloten om de koppen bij elkaar te steken en ervoor te zorgen dat we een aantal zaken konden repareren”, zegt Marjolein Steffens. “En daar hebben wij met zijn drieën de afgelopen weken hard aan gewerkt.”

GroenLinks en HAP waren daarom stomverbaasd toen het CDA met nog maar één van de amendementen zou instemmen. Tuning: “Wij zagen in de wandelgangen dat collega’s van andere coalitiepartijen het CDA onder druk probeerden te zetten. Alleen hadden wij gehoopt dat het CDA deze keer de rug recht zou houden. Zeker bij dit belangrijke onderwerp.”

De GroenLinkser heeft samen met zijn HAP-collega geprobeerd om het CDA bij de les te houden. Een nog altijd getergde Steffens: “Een dag voor de stemmingen vertelde Sedee ons dat het CDA het amendement over onderwijshuisvesting toch niet zou steunen. Volstrekt ongeloofwaardig na haar felle betoog.”

Mariette Sedee vindt de verwijten niet terecht. “In de sessie heb ik aangegeven dat de speellokalen belangrijk zijn voor CDA. De wethouder heeft toegezegd dat daar waar de speellokalen mogelijk een probleem gaan vormen er naar een maatwerkoplossing wordt gezocht samen met het schoolbestuur. Het opnemen in de verordening onderwijshuisvesting zou kunnen leiden tot aanspraken en dat zou veel te kostbaar zijn.”

“Onze fractie vindt daarnaast de motie niet noodzakelijk. Onze fractievoorzitter heeft gezegd vertrouwen te hebben in de samenwerking die met schoolbesturen wordt gezocht. Dat zou kunnen leiden tot een nieuw convenant.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie