Trimclub Hoofddorp bestaat 40 jaar

29 december 2011 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Op 7 januari 1972 werd de Trimclub Hoofddorp opgericht door de CIOS sport- en tennisleraar Ko Alewijn uit Hoofddorp. Aanvankelijk om de leden van de Tennisvereniging Hoofddorp ook in het winterseizoen fit te houden, maar dit werd al heel snel uitgebreid met niet tennissers die in de loop der jaren de overhand hebben gekregen. Ook sloten zich al snel personen uit omliggende plaatsen in Haarlemmermeer aan.

Bram de Jonge: "Het motto was en is nog steeds om gedurende het winterseizoen, 1 oktober t/m 1 april, in het Wandelbos te Hoofddorp van 9 tot 10 een uur sportief gemengd in de buitenlucht te trimmen. Dit gebeurt nog steeds onder de bezielende leiding van Ko Alewijn, de initiatiefnemer van het eerste uur.

Rond dat uur treft men een twintigtal actieve mannen en vrouwen in het Wandelbos aan die onder zijn leiding sportief bezig zijn. Weer of geen weer het trimmen gaat altijd door, bij hoge uitzondering wordt dit doorbroken en dat is alleen bij gevaarlijk onweer.

Naast het lopen worden onder leiding van Ko Alewijn ook allerhande lichaamsoefeningen gedaan. Na het inlopen wordt altijd met rek- en strekoefeningen begonnen en hiermee wordt ook ieder uur weer afgesloten om zo onze spieren zo goed mogelijk te verzorgen en daarmee blessures te voorkomen.

Iedere week een ander programma zodat het hele lichaam wordt onderhouden. Soms met gebruik van attributen zoals springtouw, bal, stok en dergelijke, dan weer grondoefeningen op matjes waarbij rug- en buikspieren worden getraind. Ook wordt er vaak een parcours met pionnen uitgezet om daar onze oefeningen te doen. Dit gebeurt ook op de heuvel in ons Wandelbos om de inspanning daardoor nog groter te maken.

Vast onderdeel is de Coopertest die aan het begin en het einde van elk seizoen wordt gedaan. Hierbij dient men op een vast parcours in 12 minuten een zo groot mogelijke afstand te lopen. De gelopen afstand is een maat voor de fitheid van de trimmer en wordt met behulp van de Coopertabel gecorrigeerd voor leeftijd en geslacht. Al deze gegevens worden door Ko Alewijn exact bijgehouden in zijn 'grote boek'. Hierdoor is het mogelijk de persoonlijke gegevens te vergelijken met die van jaren terug.

Naast het lichamelijke wordt ook aandacht besteed aan het sociale aspect van ons samenzijn. Na het uur lichamelijke inspanning is het gebruik om met elkaar gezellig koffie te drinken in de kantine van Tennisvereniging Hoofddorp.

In de loop der jaren hebben zich ongeveer 360 personen voor langere of korte periode aan de Trimclub Hoofddorp verbonden. Ons oudste lid, Jan de Bas, inmiddels zelf 83 jaar en actief lid sinds de oprichting van de trimclub, is nog iedere zaterdag in ons Wandelbos te vinden.

Zaterdag 7 januari 2012 vieren wij dat de Trimclub Hoofddorp 40 jaar bestaat en daarbij ook het feit dat Ko Alewijn ons als trainer al 40 jaar bijstaat om in goede lichamelijke conditie te blijven. De dag zal afgesloten worden met een gezellig samenzijn voor actieve en oud-trimclubleden.

Historie

Begin jaren '70 - dus in de vorige eeuw! - waren er nog bijna geen fitnesscentra in Nederland. Ook gedurende de winterperiode had Tennisvereniging Hoofddorp geen indoor tennisaccommodatie, midden 70-ger jaren eerst de blaashallen en later het moderne Dik Tromcomplex. Reden voor de toenmalige, beginnende tennisleraar Ko Alewijn om in het 'stille' tennisseizoen met een kleine groep TVH-ers het Hoofddorpse Wandelbos op te zoeken.

Daar werd, gedurende een uurtje, de nodige conditietraining gedaan om het lichaam toch een beetje in beweging te houden en wel in de buitenlucht. De veelal jongengezinnen of stellen met kinderen werden op zaterdagmorgen 9 uur in het clubhuis ontvangen, waarna de trimmers het bos ingingen de kinderen werden bezig gehouden door een damesoppas. Vervolgens werd rond de klok van 10 uur, bij terugkomst, gezamenlijk koffie en fris gedronken, waarna de de gezinnen weer naar huis gingen.

De eerst zaterdag in 1972 startte het 'trimmen' = gymnastisch lichaamsoefeningen maken om fit te blijven en tot op de dag van vandaag is dat voortgezet. Hoewel er wel eens stemmen opgingen ook zomers actief te zijn vond de fitnesstraining alleen inde wintermaanden oktober tot en met maart plaats."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie