Langebaanschaatsen: Topdag ondanks baggerweer tijdens 1e Alternatieve Houtrak Toertocht

Nieuws

ZWANENBURG - Zondag 22 januari werd de 1e Alternatieve Houtrak Toertocht verreden op het ijs van FlevOnice in Biddinghuizen. IJsclub Zwanenburg YZW) organiseerde deze toertocht voor iedereen. Om niet alleen het nostalgische maar ook het dynamische gevoel van schaatsen rijden weer eens te beleven. Een dagje schaatsen, zoals lang geleden op de Zwanenburgser landijsbaan of zelfs zoals vroeger op de Ringvaart.

Marcel Elias: "Het spreekt vanzelf dat de mate van slagen van dit evenement sterk bepaald wordt door de weersomstandigheden. Die ervaring hebben we bij YZW al na het organiseren van de echte Houtrak Toertocht. Dus er wordt met alles rekening gehouden.

De eerste inschrijvingen na bekendmaking van de toertocht kwamen snel binnen. Echter, naarmate de weerkaarten werden ingekleurd met de KNMI weersverwachting, zijn er nog velen van gedachte veranderd. Hierdoor vertrokken er minder schaatsers dan verwacht naar Biddinghuizen.

Bij aankomst werden de schaatsen ondergebonden om een mooie prestatie neer te zetten. Dertig minuten na aanvang begon de regen zachtjes op de zwoegende schaatsrijders neer te dalen. Het ijs was al sterk aangeslagen uit de nacht gekomen. De sneeuwschuiver zorgde ervoor dat de ondertussen nat geworden aanslag van de baan werd geborsteld. De ijsvloer kreeg hierdoor een betere kwaliteit, maar de wind bleef aanhouden.

Het aantal deelnemers bleef gedurende de ochtend binnen druppelen tot een 51-tal. Dit in tegenstelling tot de regendruppels, die kwamen in grote getalen uit de donkere hemel vallen. En die wind pff... De ijsvloer kwam door al die regen 'onder' water te liggen. Iedereen wist dat vallen een nat pak op zou leveren. Er werd dan ook gereden in uiterste concentratie.

Het aantal bochten op de 5km van FlevOnice is te overzien, ideaal voor diegenen die het pootje over niet goed beheersen. Zij sluiten gemakkelijk aan bij de ervaren kunstijsbaan schaatsers. Remmen is er vandaag niet bij, alleen bij het stempelhuisje langs de route. Met windkracht zes tot zeven in de rug en het onderwater staande bobbelijs, is het een kunst om op tijd tot stilstand te komen. Laat staan het gereed hebben van de kletsnatte stempelkaart.

Vrijwilligers van YZW staan klaar om de stempel zorgvuldig te plaatsen. Er wordt hier op elkaar gewacht. Het scheelt aanzienlijk veel energie als je gezamenlijk tegen de wind in kunt opboksen. Ook hoor je onderlinge aanmoedigingen: kom op hé, nog een klein stukkie. Het is die dynamische beweging, die samenwerking, kameraadschap, die verbondenheid, of hoe je het ook maar noemen wilt, wat schaatsen zo bijzonder maakt. De stempelkaart hangt te drogen. ,,Een topdag ondanks baggerweer''.

Foto: Even de stempelkaart laten afstempelen bij het stempelhuisje langs de route.

advertentie
advertentie