Meerderheid gemeenteraad geeft groen licht voor Park21

26 april 2012 om 00:00 Nieuws

Een raadsmeerderheid ging juni vorig jaar akkoord met het masterplan voor Park21. Daarbij werd wel als voorwaarde gesteld dat het college helderheid moest geven over de financiële haalbaarheid en over de technische mogelijkheid om twee recreatieplassen aan te leggen in het gebied.

Gemeente en Rijnland geven andere uitleg over onderzoek recreatieplassen HOOFDDORP - Een meerderheid van de gemeenteraad ziet voldoende mogelijkheden om door te gaan met de ontwikkeling van Park21, het grote groengebied tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Dat bleek vorige week tijdens een discussie over de plannen.

Tijdens het debat van vorige week bleek dat over beide zaken nog geen zekerheid te geven is. Het college van B en W stelt zich op het standpunt dat de financiering van een eerste deelgebied rond is en dat de rest in de toekomst moet volgen. De ontwikkeling van het gebied neemt naar verwachting zo’n 20 tot 25 jaar in beslag.

Het college heeft daarnaast vorige week een brief geschreven aan de gemeenteraad, waarin het aangeeft dat de aanleg van recreatieplassen mogelijk is. Er is nader onderzoek gedaan naar de bodemgesteldheid en naar de kwaliteit van het water. Wethouder Jeroen Nobel van Financiën herhaalde dit standpunt nog eens in de discussie met de raad.

Het hoogheemraadschap Rijnland, dat het onderzoek samen met de gemeente heeft laten uitvoeren, heeft die conclusie echter nog niet getrokken. Medewerker Jan-Paul de Jong van Rijnland zei na afloop van het openbare deel van het debat dat het hoogheemraadschap daar pas over enkele weken aan toe is. Rijnland houdt vooralsnog zijn twijfels of de aanleg van plassen wel haalbaar is, aldus De Jong. “We zijn verbaasd dat de gemeente wel conclusies heeft getrokken.”

VVD-raadslid Pieter-Jan de Baat zei tijdens het debat dat de gemeente op dit moment geen financiële risico’s loopt. Wat de toekomst betreft zou het ambitieuze masterplan kunnen worden aangepast als de inkomsten tegenvallen. Ook de fracties van CDA, PvdA, D66 en Eén Haarlemmermeer gaven de plannen het voordeel van de twijfel.

Fractieassistent Angelique de Haan van Eén Haarlemmermeer lanceerde het plan om te pogen Legoland in Park21 te vestigen. Zij stelde dat Haarlemmermeer een perfecte locatie zou zijn voor dit pretpark. Volgens De Haan zijn er in Nederland meer kapers op de kust en moet de gemeente daarom snel zijn.

Onder aanvoering van GroenLinks-raadslid Nicole Mulder keerden de meeste oppositiepartijen zich tegen een groen licht voor de plannen. Mulder zei dat haar partij een groot voorstander is van een nieuw groengebied en water, maar dat er nog te veel open einden zijn in de plannen. HAP-raadslid Ron Heimerikx zei bang te zijn voor een lappendeken.

De raad vergaderde achter gesloten deuren over de financiële details. De stemming over de plannen is vanavond.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie