Laan vol zonnepanelen in Nieuw-Vennep

6 september 2012 om 00:00 Nieuws

NIEUW-VENNEP - Deze week worden op de daken van 5 van de 16 woningen in de Laan van Chopin in Nieuw-Vennep zonnepanelen geplaatst. In totaal gaat het om 88 panelen met een totaalvermogen van 20 Megawatt. Dat is voor de betrokken bewoners maar liefst 80 procent van hun totale behoefte aan elektriciteit.

Initiatiefnemer van de komst van de zonnepanelen is bewoner én PvdA-raadslid Chris Vonk. Hij diende enkele jaren geleden samen met collega Anne de Rooij een motie in voor het opzetten van een duurzaam bedrijf. "Uitvoering van de motie neemt veel tijd in beslag. Toen dacht ik: het kan ook veel sneller!"

De PvdA'er: "Mijn huis heeft een dak dat perfect is voor zonnepanelen. Goed op de zon, geen schaduw en een groot oppervlak. Berekeningen laten zien dat een zonnepaneel hier gemonteerd ongeveer 93 procent van de maximaal haalbare opbrengst moet kunnen genereren. Mijn huis is een van een rijtje van 16 identieke huizen, allemaal met een ideaal dak voor zonne-energie. Het leek mij een mooi idee als de hele straat zonnepanelen op het dak zou hebben."

Chris Vonk besloot daarop een soort tupperware party bij zich thuis te organiseren. "Ik heb alle buren uitgenodigd. Het was gezellig met een paar flessen prosecco en een hapje erbij." Een ondernemer die in zonnepanelen doet legde aan de straatgenoten uit hoe alles werkt en deed hen een voordelige aanbieding. De techniek is voor alle huizen gelijk, zodat dit voor het installatiebedrijf een schaalvoordeel oplevert.

Uiteindelijk besloten 5 van de 16 bewoners mee te doen aan het project. Chris Vonk is trots op dat aantal en de energiewinst. Volgens hem toont het aan dat een duurzaam bedrijf snel tot concrete resultaat kan komen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie