Strontrace passeert de ringvaart

24 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

LISSERBROEK - Eelkje 2 heeft de Strontrace 2012 gewonnen. De boot, op het water gehouden door stichting Eelkje II, is woensdagmiddag als eerste aangekomen in Workum. De race startte daar op 22 oktober en bracht de deelnemers naar het keerpunt in Warmond.

Onderweg werd tevens een bezoek gebracht aan de Ringvaart waar Ben Reerink, ter hoogte van Lisserbroek, bijgaande foto maakte.

De Strontrace wordt al sinds 1974 gehouden tijdens de noordelijke herfstvakantie en verwijst naar het vervoer van Friese stront naar de Zuid-Hollandse Bollenstreek. De zogeheten strontschippers verzorgden tot ongeveer halverwege vorige eeuw dit stinkende transport, zeilend over de Zuiderzee (nu IJsselmeer) en jagend en bomend door onder meer de Ringvaart om Haarlemmermeer.

Met de komst van kunstmest en vrachtvervoer over de weg verdween langzamerhand het strontvaren. Om de zeilschepen en de daarbij behorende vaardigheden voor het nageslacht te behouden, vindt elke herfst de Strontrace plaats. De route voert van Workum naar Warmond en weer terug.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie