Extra krachten bij gemeente voor meer toezicht op straat

20 december 2012 om 00:00 Nieuws

Op dit moment werken er 26 mensen bij de gemeentelijke afdeling Handhaving en Toezicht, onder wie vier straatcoaches. Dat zijn er vanaf 2014 dus zes meer. Volgens burgemeester Weterings is dat hard nodig, omdat de werkdruk bij Handhaving en Toezicht nu al erg hoog is. Daar komt bij dat de gemeente er vanaf volgend jaar een nieuwe taak bij krijgt. Gemeentelijke toezichthouders gaan zich voortaan bezighouden met controles op de sluitingstijden in de horeca.

HOOFDDORP - De gemeente krijgt al vanaf volgend jaar twee toezichthouders erbij. In 2014 zijn dat er nog eens vier, onder wie twee straatcoaches. Dat zei burgemeester Theo Weterings dinsdag bij de presentatie van het Uitvoeringsprogramma integraal veiligheidsbeleid 2013.

Die sluitingstijden zijn al enige tijd flexibel. Volgens de burgemeester werkt die regeling goed, maar leidt een en ander soms toch tot overlast. Het komt voor dat cafébezoekers na sluitingstijd veel lawaai maken of vernielingen aanrichten. Dat moeten toezichthouders straks in de gaten houden. Tot nu toe wordt dat door de politie gedaan.

Het vergroten van het aantal gemeentelijke toezichthouders is een speerpunt van de huidige coalitie. De roep om ‘meer blauw op straat’ klinkt al enige jaren ook in de maatschappij. Weterings: “We snuiven de signalen in de samenleving dat hier behoefte aan is. Burgers willen dat toezichthouders zichtbaar aanwezig zijn. Zeker ook in de donkere dagen in deze periode.”

De uitbreiding van het toezicht wordt volgend jaar betaald uit de extra inkomsten van 8 ton aan parkeergeld. In het centrum van Hoofddorp komt een nieuw parkeerterrein op de plek waar voorheen de bibliotheek stond en de tarieven op het Van der Zee-terrein worden verhoogd. Het ligt daarom voor de hand dat de nieuwe toezichthouders de parkeerplaatsen gaan controleren, maar volgens burgemeester Weterings worden ze ook voor andere taken ingezet.

Het college moet nog op zoek naar de financiering voor de vier overige nieuwe mensen die in 2014 aan de slag gaan. Het wil de gemeenteraad daarvoor bij de Voorjaarsnota in 2013 een voorstel doen.

De controles van kinderdagverblijven, crèches en gastouders zijn overigens geen taak van Handhaving en Toezicht. De gemeente huurt voor deze taak mensen in van de GGD.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie