Helft Haarlemmermeerders voor vrije koopzondagen

21 december 2012 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Bijna de helft van alle inwoners van Haarlemmermeer is voor de invoering van vrije koopzondagen. Dat blijkt uit een aanvullend onderzoek dat in opdracht van de gemeente is gemaakt. Het college van B en W heeft de resultaten van het onderzoek deze week naar de gemeenteraad gestuurd.

De raad besloot in november dat alle supermarkten vanaf het nieuwe jaar elke zondagmiddag open mogen. Vooral het CDA was ertegen dat alle winkels hun deuren elke zondag mogen openen. De andere coalitiepartijen VVD, D66 en PvdA gingen daarin mee. Pas als er onder inwoners en ondernemers voldoende draagvlak is, zijn de christen-democraten bereid 'over de eigen schaduw heen te stappen', zo zei fractieleider Arie Noomen in november.

Wethouder Arthur van Dijk van Economische Zaken zegde daarop een aanvullend onderzoek toe naar dat draagvlak. Uit dat onderzoek blijkt nu dat de meningen sterk verdeeld zijn. Tegenstanders van vrije koopzondagen geven aan er zelf geen behoefte aan te hebben, maar er niks op tegen hebben als anderen wel op zondag winkelen.

Veel winkeliers hebben aangegeven niet gedwongen te willen worden om op zondag hun deuren te openen. Ze hechten wel veel belang aan de vrijheid om een eigen keuze te maken.

B en W willen in januari al met een nader voorstel komen over de koopzondagen. Er is enige haast geboden, want vanaf 1 februari mogen ook de winkels in Amstelveen elke zondagmiddag open. Het college stelt in zijn brief aan de raad dat deze verandering ongetwijfeld tot omzetverlies zal leiden bij de middenstanders in Haarlemmermeer.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie