Samen 20 jaar oud papier ophalen in Nieuw-Vennep

14 februari 2013 om 00:00 Nieuws

Zaterdagavond. Buiten sneeuwt het, maar in de DIOS-kantine snort de kachel en is het druk en gezellig. En zet stichtingsvoorzitter Louis Hollander de onvermoeibare Albert Bouwmeester, André Schuurman, Piet Vastenhout en Kees Nooy in de complimenten en in de bloemen. Kees is namens hockeyclub De Kikkers vanaf het begin bij Gopa betrokken en is onlangs afgetreden. Piet was dat namens DIOS en heeft het stokje overgedragen. Albert en André omdat zij al 20 jaar, elke zaterdag weer, achter het stuur van de grote perswagen kruipen waarmee het papier wordt opgehaald. Albert rijdt namens FC VVC. Voorzitter Peter Klabbers haalt de compleet verraste supervrijwilliger voor het voetlicht en biedt hem als dank een hotelovernachting aan. Als je Gopa zegt, zeg je ook Dick Nijssen. Namens zijn bedrijf Nijssen Papierrecycling stelt hij elke week de benodigde 5 perswagens beschikbaar. Uit dank daarvoor ontvangt hij een fraai kunstwerk met daarin verwerkt de logo’s van de vier verenigingen die het oud papier ophalen om hun kas te spekken: Muziekvereniging Irene, de voetbalclubs DIOS en FC VVC en De Kikkers.

‘Het gemeenschappelijk doel is zo ontzettend belangrijk’ NIEUW-VENNEP - Oud papier, sterke verhalen en anekdotes. Vrijwilligers van Stichting Gopa (Gezamenlijke Oud Papier Aktie) vierden een feestje omdat in Nieuw-Vennep al 20 jaar lang gezamenlijk oud papier wordt opgehaald.

De verenigingen leveren de chauffeurs en de mensen die het papier van de stoep plukken en in de gapende muil van de perswagens mikken. De ene week in het oude dorp, de andere week in Getsewoud. Pro rata naar het aantal geleverde mensen wordt de opbrengst onder de vier verenigingen verdeeld. Achter elke wagen lopen twee vrijwilligers. Soms zwaar werk, maar altijd hebben ze veel lol.

Herinneringen genoeg. Zo weet Piet Vastenhout dat er ooit een heel dure, nog niet uitgepakte sierlamp in de wagen terecht kwam en in gruzelementen werd vermalen. Een duur mobieltje had meer geluk. Bij het storten van het papier belde de wanhopige eigenaar een aantal keren het nummer en kon zodoende zijn bezit uit de papierhoop halen.

In de afgelopen 20 jaar is ruim 27 miljoen kilo oud papier opgehaald. Waarbij opvalt dat het oude dorp veel meer oplevert dan Getsewoud terwijl daar beduidend meer huizen staan. Penningmeester Kees Bus denkt dat ze daar minder gemotiveerd zijn om het papier te bewaren. “Als we met de wagens langsrijden zien we mensen hun papier in de container van het brengparkje gooien. Ik zou het dan wel kunnen uitschreeuwen waarom ze het papier niet voor de verenigingen bewaren. Dat is toch een kleine moeite?” Hij, en ook secretaris Thea Meulders zien de tonnages teruglopen.Thea weet de oplossing: “Als mensen nou eens van hun werk het oud papier mee naar huis nemen. Gopa haalt het graag op. Het is voor het goede doel.” Voor meer: hoofddorpsecourant.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie