‘Gemeente moet actie tegen PWN direct stoppen’

Nieuws

HOOFDDORP - Het college van burgemeester en wethouders moet zijn voornemen om een overeenkomst met drinkwaterbedrijf PWN op te zeggen direct intrekken. Dat is de strekking van een motie, die de fractie van Forza! Haarlemmermeer 14 maart wil indienen tijdens de eerstvolgende raadsvergadering.

Er is flinke beroering ontstaan over het plan van het college om precario te heffen op de ondergrondse waterleidingen van PWN. Het zou gaan om een bedrag van ongeveer 2,3 miljoen euro. Het drinkwaterbedrijf gaat daar niet zomaar mee akkoord en liet weten dat inwoners van Haarlemmermeer vanaf 2014 30 tot 50 procent meer voor hun drinkwater moeten gaan betalen.

Voor Forza! is dat onaanvaardbaar. De fractie vindt dat de gemeente burgers moet ontzien, omdat ze in deze tijden van crisis toch al te maken krijgen met lastenverzwaringen.

Het college reageerde vorige week bij monde van wethouder Michel Bezuijen vol ergernis op alle opwinding. Bezuijen noemde het erg ongepast dat het PWN de kwestie in de publiciteit had gegooid. Hij stelde ook dat een tariefsverhoging voor het drinkwater geen besluit is van de gemeente, maar een keuze van het drinkwaterbedrijf dat volgens de gemeente nog miljoenen euro’s op de plank heeft liggen als appeltje voor de dorst.

De overeenkomst die de gemeente wil opzeggen dateert uit 1992. Er staat in dat gemeenten in de toekomst geen precario zullen heffen op leidingen van het PWN. Volgens het college is die toezegging niet meer van deze tijd, omdat de gemeente inmiddels ook precario heft voor leidingen en kabels van andere nutsbedrijven.

Forza! is niettemin van mening dat het college niet moet doorgaan op de ingeslagen weg. Fractieleider Paul Meijer bestrijdt dat de gemeenteraad in 2010 akkoord is gegaan met het heffen van precario op waterleidingen, zoals het college heeft gesteld. Om alles helder op een rijtje te krijgen, heeft Forza! weer een serie nieuwe schriftelijke vragen gesteld over de kwestie.

advertentie
advertentie