Meeuw houdt tien reddingswerkers bezig

Nieuws

ZWANENBURG - “Het moet in deze tijd van grote bezuinigingen toch niet gekker worden dat een dierenambulance en twee volledig uitgeruste brandweerwagens naar een boom worden gedirigeerd om er een vogel uit te halen.”

Ze kunnen er met hun pet niet bij, de Zwanenburgers die er vorige week getuige van waren dat eerst een dierenambulance met twee man, daarna de plaatselijke autospuit met zes man en vervolgens een ladderwagen uit Haarlem met twee spuitgasten aan boord naar de begraafplaats kwamen om een meeuw uit een hoge boom te halen. De vogel zat verstrikt in een draad. Optie 3 werd uiteindelijk ingeschakeld toen bleek dat de eerste twee reddingseenheden niets konden uitrichten. Toen een van de omstanders uit de mond van een brandweerman opving dat de actie wel eens 3000 euro zou kunnen kosten, viel ze zowat stijl achterover. “Begrijp me goed, ik ben een dierenvriend. Maar er zijn grenzen. In een tijd dat de overheid met de ene na de andere bezuiniging komt, vind ik dit niet kunnen”, zegt de Zwanenburgse stellig. Ze vindt het niet nodig dat haar naam in de krant komt.

Woordvoerder Michiel Beelen van Veiligheidsregio Kennemerland reageert: “De brandweer is er voor het redden van mens en dier. Zo simpel is het. Omdat bij de melding de hoogte slecht was aangegeven is eerst de basiseenheid er heen gegaan. Dat moet met volle bezetting omdat ze door moeten kunnen naar een andere calamiteit. Toen bleek dat ze de vogel niet konden bereiken is een ladderwagen ingeschakeld. De kosten van een dergelijke actie zijn moeilijk te berekenen. Mogelijk is het als grapje bedoeld.”

advertentie