'Oud-burgemeester Van Houwelingen moet straatnaam krijgen'

12 april 2013 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De gemeenteraad van Haarlemmermeer was donderdag even omgetoverd tot straatnaamcommissie. Raadsleden kwamen met verrassende suggesties welke personen best in een straatnaam vereeuwigd mogen worden.

Forza!-raadslid Michel van Dijk vond dat de pas overleden oud-burgemeester Jan van Houwelingen daarvoor in aanmerking zou kunnen komen. Hij noemde ook Pim Fortuyn en Theo van Gogh als kandidaat voor een straatnaam.

Aanleiding voor het namen noemen tijdens het Vragenuurtje in de gemeenteraad was een vraag van VVD-raadslid Rob Koster om het aankomende koningspaar koning Willem-Alexander en koningin Máxima een straatnaam te geven. Dat zou kunnen door bestaande straten een nieuwe naam te geven of koning en koningin in nieuwe straten te eren.

CDA-collega Ed Koster vond dat een goed idee, maar hij wilde dan wel dat Willem-Alexander en Máxima een straat met allure krijgen, het liefst een boulevard of riante laan. Dus geen Koning-Willem-Alexandersteeg of Koningin-Máxima-straatje.

Burgemeester Theo Weterings zei dat de gemeente liever geen straatnamen wil veranderen. Dat is niet alleen duur, omdat bewoners onder meer hun briefpapier moeten veranderen. Maar het is ook om andere redenen onhandig. Verder is de gemeente er voorstander van om in een nieuwe woonbuurt een bepaald thema aan te houden. Dat zou in de nieuwe Tudor-wijk in Toolenburg koningshuizen kunnen zijn, waar het nieuwe koningspaar natuurlijk prima thuishoort.

De burgemeester vond wel dat wat straatnamen van overleden personen betreft er wel enige tijd tussen het overlijden moet zitten en het verwerven van een straatnaam. Uiteindelijk beslist de straatnaamcommissie, waarin twee ereburgers van Haarlemmermeer zitting hebben en waarvan burgemeester Weterings zelf voorzitter is. "Suggesties zijn welkom", zo gaf hij de raadsleden mee.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie