Flora & Fauna: Kaardenbol

12 september 2013 om 00:00 Nieuws

HAARLEMMERMEER - Deze warme en droge zomer is niet alleen gunstig voor insecten. In ons land komen ook plantensoorten voor die hun voorkeursverspreidingsgebied in droge steppen en rond de Middellandse zee hebben. Een daarvan is de Kaardenbol. Er bestaan 3 soorten kaardenbol, de bekendste is de Grote Kaardenbol met gekartelde gave bladeren, dan is er de slibbladige Kaardenbol met diep ingesneden bladeren en de kleine kaardenbol. Dat kleine slaat niet op de plant, want net als de andere familieleden kan deze plant 3 meter hoog worden. Klein slaat op de bloemhoofdjes, die 5-10 maal kleiner zijn dan die van de beide andere soorten. De kleine kaardenbol heeft een voorkeur voor bossen in de halfschaduw. De beide andere soorten torenen hoog uit boven andere planten in weides. Dit jaar zijn ze bijzonder hoog. De kaardenbol is een tweejarige plant. Het eerste jaar maakt hij een bladrozet, waarmee hij ander planten in de omgeving aan de kant duwt en in het 2e jaar schiet hij de hoogte in.

Bijzonder

Dat de soort houdt van droge omstandigheden, kun je aan de grote en slibbladige kaardenbol zien aan de bladvorm: bladparen vormen een kom waarin wel een halve liter regenwater verzameld kan worden. Deze waterbron wordt door vele insecten en kleine dieren gebruikt. De stevige stekels aan blad, stengel en bloem zijn een 2e indicatie. De grote kaardenbol is een wettelijk beschermde rode lijstsoort. De bloeiwijze bestaat uit een rand van zeer veel nectar producerende bloemen die in een ring van onder maar boven tot ontwikkeling komen. De naam kaardenbol komt van het woord kaarden. Dat woord is redelijk bekend van het ontklitten van wol. Echter daar is de bloeiwijze niet sterk genoeg voor. Kaarden heeft ook een minder bekende betekenis, nl het ruwen van wol, waarvoor de bloeiwijzen wel gebruikt werden.

Waar

In de Haarlemmermeer worden kaardenbollen op verschillende plekken aangetroffen: onder andere in De Heimanshof, in het insectenpad in het Haarlemmermeerse Bos en in de Fruittuinen.

www.stichtingmeergroen.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie