Leerlingen Kaj Munk College geven 'restruimtes' nieuwe functie

1 november 2013 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Wat doe je met de 'vergeten' stukjes braakliggend terrein oftwel restruimtes? Met die vraag zijn leerlingen van het de VWO-plusklas van het Kaj Munk College op verzoek van het Podijm voor Architectuur aan de slag gegaan. De antwoorden zijn vorige week gepresenteerd.

Die presentatie was overigens niet alleen bestemd voor het Podium voor Architectuur, maar ook voor Wim van der Lee van de gemeente Haarlemmermeer, ouders en andere geïnteresseerden. Allereerst toonden de leerlingenteams een korte film over de locatie, waarin soms buurtbewoners of voorbijgangers werden geïnterviewd. Door het maken van deze film zijn zij meer te weten gekomen over de betreffende plek. Informatie die weer kon worden gebruikt voor het ontwikkelen van een nieuwe bestemming.

De ideeën die daarna werden gepresenteerd liepen zeer uiteen en waren heel verrassend. Zo hadden Kevin Schram, Thijs Dinkelman, Miquel van Duin en Kjell Reutelingsperger bedacht om een terrein in te richten als hondenspeelplaats, met tunnels en hondenwip. Andere teams kwamen met beweegtoestellen voor bejaarden. Behalve bewegen zouden de ouderen hier ook leeftijdsgenoten kunnen ontmoeten.

Tessa Huisman, Max de Redelijkheid, Nikki van Roekel en Dana Dekker hadden hun gevonden stukje niemandsland aan de IJweg ingericht met veel groen, hangnetten en een vijver met daarboven een zwevend doolhof. In de ruimtes onder de viaducten bij het Spaarne Ziekenhuis was een echte freerun plek ontstaan. De eerste in de Haarlemmermeer. Een ontwerp van Quincy Achthoven, Remy Handl en Thom Poecke.

Ook maakte de speeltuin voor mensen met een beperking veel indruk bij het publiek. Een idee van Zoë Abels, Megan Aardema en Milou Terwoert. Zij hebben zich hierbij laten inspireren door het neefje van Zoë. Hij heeft het syndroom van Down en is dol op muziek. De speeltuin bestaat uit een speciale 'rolglijbaan' ontwikkeld voor rolstoelgebruikers die geluid maakt, wanneer er over vergrote pianotoetsen wordt 'gegleden'. In de draaimolen is hetzelfde mechanisme als in een muziekdoosje verwerkt en de schommel klinkt als een trompet. Op dagen dat de speeltuin druk bezocht wordt, is er een heel orkest te horen.

Alle teams hebben tevens een poster gemaakt met daarop afgebeeld de restruimte plek en het ontwerp. Deze posters zijn nog te zien tot 7 november in de etalage van het Cultuurgebouw aan het Raadhuisplein. Ook worden hier de filmpjes getoond.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie