Nog veel onduidelijk over De Wilgenhof

6 augustus 2015 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP Antwoord op de vraag waarom de begraafplaats De Wilgenhof na 1 januari 2029 gesloten moet worden hebben zij niet gekregen. Mieke Meijer en Greetje Vermolen gingen dan ook zeer teleurgesteld huiswaarts na hun gesprek met burgemeester Weterings omtrent deze heel gevoelige kwestie. Het tweetal wil bij hun geliefden begraven worden op de begraafplaats aan de Hoofdweg, hoek Vijfhuizerweg.

Het uitnodigen van de twee dames staat haaks op de brief die zo'n 900 honderd nabestaanden in juni op hun deurmat vonden. Daarin heeft de gemeente een streep gezet onder alle eerdere communicatie rondom de begraafplaats. "De administratie van De Wilgenhof is één grote bende", volgens Mieke Meijer. Haar man ligt begraven op de bewuste begraafplaats. "En ja, daar wil ik heel graag bij komen te liggen, maar liefst niet op korte termijn! Wij hebben heel bewust voor deze plek gekozen. In 2029, de datum dat er geen bijzettingen meer mogen plaatsvinden op De Wilgenhof, ben ik pas rond de 70."

Het bericht over de sluiting heeft de twee dames emotioneel diep geraakt. In de afgelopen periode zijn zij elke keer opnieuw met de dood en het begraven bezig. Van pure ellende hebben zij - individueel van elkaar - alle wethouders en de burgemeester een noodkreet gestuurd. Naar aanleiding hiervan heeft de laatst genoemde hen uitgenodigd voor een gesprek op het raadhuis. "Het feit dat hij ons uitnodigt, gaf ons hoop", gaat Mieke verder. "Maar dat bleek ijdele hoop."

Herbegraven is voor Greetje Vermolen onbespreekbaar. "Ook wij hebben zeer bewust voor deze begraafplaats gekozen", laat zij weten. "Ik heb vorig jaar nog grafrechten afgesloten tot en met 2035!" Zij heeft inmiddels al contact gehad met haar advocaat. Zo ook Aad de Vos. Zijn zoon ligt begraven op De Wilgenhof. "Ik heb alle communicatie van de afgelopen jaren netjes bewaard. Het is de ene na de andere tegenstrijdigheid. De gemeente neemt ons al jaren in het ooitje", volgens een zeer boze De Vos.

Hij heeft zo'n zes weken geleden een gesprek gehad met de beheerder van de begraafplaats. "Deze beloofde mij binnen zes weken met een passende oplossing te komen. Precies zoals de burgemeester deze twee dames heeft beloofd tijdens hun gesprek: 'eind augustus komt er meer duidelijkheid'.

Als reactie laat de gemeente het volgende weten: 'Deze precaire gesprekken met betrokkenen vinden plaats in een prettige sfeer waarbij de gemeente zorgvuldig omgaat met de gevoelens van de familie. Over de inhoud van deze persoonlijke gesprekken doen wij geen mededelingen.'

Maar zoals het er nu naar uitziet zal er voor veel nabestaanden geen passende oplossing komen. Op 1 januari 2029 gaat het hek op slot als het om begraven en bijzettingen gaat op De Wilgenhof.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie