Cliënt van Ons Tweede Thuis maakt kunstobject

1 oktober 2015 om 00:00 Nieuws

NIEUW-VENNEP Best trots, is Paul Klootwijk, cliënt van Ons Tweede Thuis. Samen met beeldend kunstenaar Jan Lamboo werkte hij een half jaar lang aan een kleurrijk kunstwerk, dat vorige week vrijdag werd onthuld op het terrein van wooncentrum Veldzicht.

"Ik vond het heel spannend toen ik hoorde wat ik mocht gaan doen. Best gezellig en een leuke uitdaging. Voor mij de eerste keer dat ik zo'n groot ding mocht maken," vertelt de 19-jarige Paul enthousiast. "Maar ook heel vermoeiend hoor." Paul heeft samen met Lamboo maandenlang lopen zagen, schuren, vijlen, plakken en voegen. En vond het leuk en heeft ook veel geleerd als assistent-kunstenaar. Het eindresultaat mag er dan ook zijn. "Ik heb eerder een kleinere maan gemaakt samen met hem. Die heeft mijn moeder gekregen," vertelt Paul.

ZELFVERTROUWEN Gijs Heijnis, de begeleider van Paul legde een jaar geleden het eerste contact met de kunstenaar. "Paul is erg creatief en vindt het leuk om met grotere materialen te werken en dus ging ik op zoek naar mogelijkheden. Het klikte meteen tussen beiden. Zo'n project geeft onze cliënten zelfvertrouwen en is goed voor de zelfontplooiing. Ze kunnen zo laten zien dat ze ook een talent hebben en hebben het gevoel dat ze echt nodig zijn." Lamboo werkte geheel vrijwillig mee. "Ik had nog voldoende tijd over en dacht: waarom niet? Ik wilde zelf ook graag zinvol bezig zijn naast mijn werk in mijn atelier in Lisserbroek. Het was leuk om samen te werken."

HERRIJZEN Het beeld is een bewegwijzering en is op de stam van een afgezaagde boom geplaatst. "We wilden de boom laten herrijzen in een framewerk van gasbeton blokken. Aan de takken van de boom hangen borden die de weg wijzen op het terrein. Het is een echte eyecatcher als je aan komt rijden én heeft tegelijk een functie. "We hebben gekozen om er een mozaiek van te maken. Maar geen wild mozaiek. Dat werd te onrustig. Het bestaat uit veertien kleuren, die allemaal terugkomen in de natuur. Het kunstobject gaat daardoor op in de omgeving."

Paul die samen met zijn moeder bij de onthulling was, liet weten klaar te zijn voor een nieuw project. "Het was wel een leuk idee dit," zegt hij bescheiden. Het kunstproject voor en door mensen met een verstandelijke beperking werd onder andere mogelijk gemaakt dankzij Ondernemers Vereniging Haarlemmermeer Zuid.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie