Komt er wel of niet een raadsenquête?

3 december 2015 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP De gemeenteraad staat vanavond opnieuw langdurig stil bij de fouten die zijn gemaakt bij de verplaatsing van het honkbalstadion van Pioniers naar Park21. Aanleiding is een uitvoerig onderzoeksrapport dat in opdracht van de raad zelf is gemaakt.

Het debat van vanavond lijkt zich toe te spitsen op de vraag of er alsnog een raadsenquête moet komen of niet. Coalitiepartij HAP nam begin deze week een voorschot op die discussie door een bericht naar buiten te brengen waarin nadrukkelijk wordt bepleit alsnog een raadsenquête te houden.

"Het hele verhaal is nog altijd niet verteld," zegt fractievoorzitter Johan Rip. "We hadden gehoopt dat de verantwoordelijke ex-bestuurders alsnog zouden meewerken aan het onderzoek van de auditcommissie. Dat is helaas is niet gebeurd en dat maakt het onderzoek onvolledig." Rip doelt op de oud-bestuurders Michel Bezuijen, Jeroen Nobel en Arthur van Dijk die hebben geweigerd aan het onderzoek mee te doen.

GroenLinks sloot zich een dag later aan bij de roep om een raadsenquête. Fractievoorzitter Nicole Mulder ging een stapje verder. Volgens haar moet het college politieke konsekwenties trekken uit het onderzoek. Met andere woorden: één of meerdere wethouders zouden moeten opstappen.

VVD-fractievoorzitter Henk Kuipers zegt dat zijn fractie niet per se tegen een raadsenquête is. "Maar dan moet wel helder zijn wat je nog wilt onderzoeken. Je zou zo'n enquête kunnen beperken tot de mensen die nu nog niet zijn gehoord."

Kuipers vindt het onzin om de cultuur in het raadhuis de schuld te geven van het debacle. "Met die cultuur is volgens ons niks mis. Het debacle is het gevolg van foute keuzes die zijn gemaakt."

PvdA-raadslid Fien Eveleens heeft helemaal geen behoefte aan een enquête. De PvdA voelt er weinig voor om oud-bestuurders aan de schandpaal te nagelen. Het CDA twijfelt over het nut van een raadsenquête, zegt raadslid Arie Noomen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie