Portretten Helden op de Stelling te zien

Nieuws

In januari en februari houdt Fort bij Vijfhuizen een winterpauze. Het tentoonstellingsprogramma gaat in maart weer van start. Als intermezzo wordt de bijzondere portretserie Helden op de Stelling door fotograaf Geert Snoeijer getoond in de Genieloods naast het forteiland.

Helden op de Stelling wordt voor het eerst volledig gepresenteerd door Fort bij Vijfhuizen en reist daarna langs diverse locaties van de Stelling van Amsterdam. Geïnspireerd door de verhalen van deze befaamde defensielinie, bezocht fotograaf Geert Snoeijer (IJsselmuiden, 1968) een aantal markante locaties zoals 'Kunstfort' bij Vijfhuizen, Fort Resort Beemster en Vuurtoreneiland. Ben Scharp, de bijenimker van Fort bij Vijfhuizen, is één van de geportretteerde helden.

Snoeijer: 'Anno 2017 staan de forten er absoluut niet werkeloos bij. Onbedoeld werden ze onze beschermengelen tegen onbeteugelde verstedelijking: inspiratiebronnen en toevluchtsoorden voor ambachtslieden, ondernemers en kunstenaars in de periferie van het hectische Amsterdam.'

Na een korte loopbaan als advocaat stapte Geert Snoeijer in de fotojournalistiek bij Het Parool. Inmiddels wordt zijn werk, dat zowel uit commerciële opdrachten als eigen documentair werk bestaat, gepubliceerd in diverse nationale en internationale media. Zijn foto's werden onder meer vertoond in het Centrum voor Beeldende Kunst Amsterdam, Amsterdam Museum, Westfries Museum, Nationaal Museum Bloemfontein, Western Australian Museum Geraldton en CIPTA Gallery Jakarta).

Helden op de Stelling kwam tot stand in samenwerking met de Provincie Noord-Holland.

U vindt de Genieloods direct naast het forteiland, aan de andere zijde van de dijk. Het is de enige nog bestaande ijzeren 'militaire bergloods' van de zes ooit voltooid in Nederland.

Aangepaste openingstijden in januari en februari 2017: maandag, dinsdag, woensdag 10:00 - 17:00 uur zaterdag en zondag 13:00 - 17:00 uur de tentoonstelling Helden op de Stelling in de Genieloods.

Het fortterrein zelf is zoals gewoonlijk dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur.

In maart start Fort bij Vijfhuizen het nieuwe seizoen met solotentoonstellingen op het fort en in de loods, en interventies op het forteiland. Ook zal nieuw werk uit de collectie gepresenteerd worden.

advertentie