Amsterdam komt angstig dichtbij in de Houtrakpolder
Amsterdam komt angstig dichtbij in de Houtrakpolder Joop Touw

Begraafplaats moet oprukkende haven in Houtrakpolder stoppen

27 januari 2021 om 10:39 Nieuws

ZWANENBURG De aanleg van een begraafplaats is volgens de dorpsraad Zwanenburg-Halfweg het beste middel voor het tegenhouden van de van de Amsterdamse haven in de Houtrakpolder. Dat heeft het in een brief aan B&W laten weten.

Voorzitter Peter Vreeswijk: “Er is al eerder sprake geweest van uitbreiding, maar de weerstand hiertegen was ongekend groot. Nu zijn er opnieuw plannen in die richting. Wellicht is de lobby in Den Haag al van start gegaan. Dast is tegen de afspraken. Toen de voormalige gemeente Haarlemmerliede het grondgebied voor de Afrikahaven moest afstaan, werd gesteld dat de Machineweg in de toekomst de uiterste westgrens van de Amsterdamse haven zou blijven. Zoals bekend werd de containerterminal in de Afrika haven een volledige mislukking. Die afspraak wordt dus nu losgelaten vanwege het lawaai van de havenbaronnen terwijl het gemeentebestuur van Amsterdam zich in zwijgen hult. Gargill heeft in het verleden al laten weten dat, indien zij aan zwaardere milieueisen moeten voldoen vanwege oprukkende woningbouw, zich uit Nederland zal terugtrekken. Als alternatief werd de Houtrakpolder aangeboden.”

De landhonger van de Amsterdam na de annexaties van 1921 en 1966 is nog steeds ongekend groot.  

“De landhonger van de Amsterdam na de annexaties van 1921 en 1966 is nog steeds ongekend groot. Ook hier is sprake van grootstedelijke arrogantie: er wordt alvast grond geclaimd van de buurgemeente. Een voorbeeld van die arrogantie is de aanleg van een kolenterminal strak tegen de gemeentegrens van destijds Haarlemmerliede. Na een protest door de gemeente werd de kolenterminal door de Raad van State stil gelegd. Het moet duidelijk worden gemaakt dat Amsterdam zijn problemen binnen zijn huidige eigen grenzen moet oplossen; dat wordt ook van onze gemeente verwacht. Het kan toch niet zo zijn dat het recht van de sterkste geldt.”

Vreeswijk reikt zelf de oplossing aan: “Wellicht kan er met Tata Steel worden overlegd; zij hebben ruimte over met een uitgebreide railinfrastructuur. Dan is ook het probleem van de ondiepe doorvaart boven de Velsertunnel opgelost. De Amsterdamse haven gaat in de nabije toekomst ruimte overhouden als de op- en overslag van de fossiele brandstoffen nagenoeg weg is.”

Om de Houtrakpolder te kunnen behouden heeft hij de suggestie een begraafplaats aan te leggen, eentje met eeuwige grafrust. Die zou dan moeten komen ten westen van het Groene Schip.

Eerder heeft Haarlemmermeer al aangegeven dat de Houtrakpolder hoe dan ook binnen de gemeente blijft. ‘In ons collegeakkoord staat dat de veenweidegebieden dienen beschermd te blijven. De Houtrakpolder wordt in nauw overleg met andere partijen en het recreatieschap Spaarnwoude duurzaam ingericht. Uitbreiding van het Westelijk Havengebied van Amsterdam richting de Houtrakpolder past niet bij het open en groene karakter van de oorspronkelijk groene buffer. De polder zal derhalve worden beschermd. Dit is ook opgenomen in onze omgevingsvisie.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie