Afbeelding
Jaap van Rijn/KlusVisie

Natuurkrijt op je muur: sfeervolle wanden met fraaie effecten

20 augustus 2020 om 17:00 Klussen & Vrije tijd

HAARLEMMERMEER Velen knappen wanden op met muurverf. Vaak krijg je een strak resultaat. Je kunt ook voor een wand met meer structuur kiezen. Decoratieve wandafwerkingen geven kamers veel sfeer. Met producten die niet om stukadoorsvaardigheden vragen, denk aan spachtelputz, rollputz en structuurverf, kun je fraaie effecten realiseren. Je kunt ook een stapje verder gaan en kiezen voor natuurkrijt met bijzondere kleurpigmenten die je met speciaal gereedschap verwerkt.

Stoopen & Meeûs biedt met Crustal natuurkrijt met pigmenten aan die niet verbleken. De wand zal jaren dezelfde uitstraling behouden. Voor een goed hechtende ondergrond breng je eerst een primer met kwarts op de wand aan. Vervolgens maak je Crustal aan met water en mixt met een garde op een boormachine het krijt en de pigmenten tot een samenhangend geheel. De uiteindelijke laagdikte zal 2 tot 3 mm bedragen zodat je de ondergrond doorgaans niet met plamuur of schuurmiddelen hoeft te egaliseren. 

Dit artikel is een samenwerking met mediapartner KlusVisie. De komende tijd zult u meer van deze artikelen lezen op deze website.

TWEE LAGEN Eerst wordt een schraaplaagje van 1 mm op de wand gezet, dit om de ondergrond kleur te geven. Vervolgens zet je een tweede laag op tot 2 mm. De laag is nu dik genoeg om er een decoratieve structuur in aan te brengen met rollers, spanen of kwasten. Je hoeft dus niet een egale, strakke laag op de wand te realiseren. 

VERFBORSTEL Je kunt na enige droging met bijvoorbeeld een kwast verticale strepen in de laag trekken. Na het aantrekken van deze laag kun je de structuur naar eigen inzicht met een verfborstel, ook wel een spalter genoemd, verzachten of licht polieren met de Japanse spanen van Stoopen & Meeûs. Je kunt uiteraard spelen met structuren, bijvoorbeeld door verticale strepen door horizontale strepen te trekken.

Heb je interesse in Crustal als decoratieve wandafwerking, maar besteed je de klus liever uit? Onder meer de mensen van www.restauratie-decoratie.nl kunnen de klus vakkundig klaren. Voor de doe-het-zelver: op www.stoopen-meeus.com staat een lijst met Nederlandse verdelers van Crustal. Stoopen & Meeûs biedt naast Crustal ook natuurlijke, geurloze kalkverven met minerale pigmenten. Check de informatie over deze verf en Crustal op www.linova.nl.

ROLLERS Je kunt ook met rollers structuur in de laag aanbrengen. Ook nu laat je de laag eerst wat aantrekken om plakken aan de roller te voorkomen. Vervolgens realiseer je rustig de gewenste structuur. Crustal kun je bij de juiste omstandigheden in je eentje op een wand van 2,60 x 6 meter aanbrengen. De droogtijd bedraagt 2 tot 5 uur, dit is afhankelijk van de omstandigheden. Na het volledig uitdrogen is het mogelijk om met opgeloste pigmenten desgewenst accenten aan te brengen.


Je kunt ook met rollers structuur in de laag aanbrengen. - Jaap van Rijn/KlusVisie

BESCHERMING Na droging kun je Crustal beschermen met Uniwall Vernis van Stoopen & Meeûs, zodat de muurafwerking is te reinigen. De beschermlaag maakt Crustal wel wat donkerder, de mate hiervan is afhankelijk van de gekozen kleur. Wil je liever een onbehandelde decoratieve afwerking? De vochtabsorberende muur kun je ook reinigen door droog te borstelen of te stofzuigen. De beschermde en de onbehandelde Crustal-afwerking zijn voldoende hard om als wandafwerking te dienen in leefruimten met een lichte belasting.

Meer informatie over Crustal van het Antwerpse Stoopen & Meeûs? Raadpleeg www.klusvisie.nl.

Wat is KlusVisie?
De klusser die geen uitdaging uit de weg gaat en op zoek is naar de laatste klustrends, onderhoudstips en (ver)bouwweetjes, leest KlusVisie. De enthousiaste redactie bestaat uit een netwerk van ervaren vakmannen en -vrouwen die praktische tips geven om snel de beste klus- en slimste (ver)bouwresultaten te krijgen. Met handige step by step-reportages en duidelijke producttesten kan iedereen direct aan de slag. Kijk voor inspiratie en meer informatie op www.klusvisie.nl.

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie