Kruisweg is ook dit jaar het strijdtoneel voor de Kortebaandraverij Hoofddorp.
Kruisweg is ook dit jaar het strijdtoneel voor de Kortebaandraverij Hoofddorp. Jan Aukes / BDU

Kortebaandraverij Hoofddorp dit jaar op zaterdag 1 juni

4 maart 2024 om 17:30 Activiteiten

HOOFDDORP Het nieuws dat tijdens de sponsorborrel van de Kortebaandraverij Hoofddorp bekend werd gemaakt is wel dat de wedstrijd is verplaatst naar de eerste zaterdag juni. Op 1 juni is de Kruisweg weer het decor voor de paardenrace in het centrum van Hoofddorp. 

Voorzitter Jos Koeckhoven benadrukte tijdens de drukbezochte sponsoravond van afgelopen donderdag hoe trots hij is op de vaste club sponsoren die de kortebaan jaarlijks steunen en daarmee mogelijk maken. “Ook vanavond hebben zich weer nieuwe sponsoren gemeld die graag betrokken zijn bij dit schitterende Hoofddorpse evenement”, vertelt Koeckhoven. “Wij als bestuur vinden het erg belangrijk dat er een goede samenwerking is tussen bestuur, vrijwilligers, sponsoren en de gemeente Haarlemmermeer en ik kan met trots zeggen dat wij daarin geslaagd zijn.”

(Tekst gaat onder foto verder)


De druk gezochte sponsoravond. - PR                                    

ERFGOED

Wethouder Marja Ruigrok benadrukte in haar toespraak dat de kortebaandraverij al meer dan 170 jaar onlosmakelijk met de gemeente Haarlemmermeer is verbonden. “Vanaf de drooglegging vonden er al onofficiële wedstrijden plaats en vanaf 1871 werden de eerste harddraverijen gehouden aan ‘het Hoofddorp’. We zijn in Haarlemmermeer enorm trots op het feit dat stichting sinds 2021 is ingeschreven in het Register van Immaterieel Erfgoed Nederland. Immaterieel erfgoed betreft cultuuruitingen die mensen beleven als erfgoed en die een gevoel van identiteit en continuïteit geven”, zegt de wethouder.

Volgens Ruigrok wordt een groot deel van de Haarlemmermeerse samenleving draaiende gehouden door vrijwilligers. “Zo ook de kortebaandraverij. Het zijn die vrijwilligers die de kortebaan elk jaar weer mogelijk maken en ervoor hebben gezorgd dat de Kortebaandraverij Hoofddorp zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld tot een niet meer weg te denken evenement.”

SPONSOREN

Je kunt nog zoveel vrijwilligers hebben, maar zonder de gulle financiële bijdragen van sponsors, zou dit evenement niet plaatsvinden, weet voorzitter Jos Koeckhoven maar al te goed. Hij krijgt de lachers op zijn hand als hij begint over het voorbeeld van Den Breejen Infra. “Vanaf het begin een van de belangrijkste sponsoren van Kortebaandraverij Hoofddorp. In 2010 hadden nog weinig mensen van Den Breejen infra gehoord, in 2022 heeft dit bedrijf de ondernemersprijs van de Haarlemmermeer gewonnen. Zover kan je het schoppen als goede en trouwe sponsor van de Kortebaandraverij Hoofddorp”, grapt Koeckhoven.

(Tekst gaat onder foto verder)


Het bestuur kijkt terug op een geslaagde avond. - Pr.

GENERATIES

In haar toespraak stipt Ruigrok nog aan dat één van de belangrijkste criteria van het register van immaterieel erfgoed is dat de toekomst geborgd wordt en doorgegeven wordt aan volgende generaties. “En op dat laatste wordt flink ingezet door de stichting onder andere door het enthousiasmeren van jongere Haarlemmermeerders door middel van educatie en promotie.” 

Er wordt dus hard gewerkt om ervoor te zorgen dat ook toekomstige generaties Haarlemmermeerders kunnen genieten van de kortebaandraverij. “Te beginnen op zaterdag 1 juni. Schrijf die datum maar vast in je agenda”, sluit de voorzitter de sponsoravond af. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie