De Heimanshof opent de deuren tijdens de Nacht van de Nacht.
De Heimanshof opent de deuren tijdens de Nacht van de Nacht. Archief

Activiteiten 'Nacht van de Nacht' vieren de duisternis

24 oktober 2019 om 09:00 Activiteiten

VIJFHUIZEN Tijdens de Nacht van de Nacht, op zaterdag 26 oktober, worden er door het hele land evenementen georganiseerd in het donker en doven bedrijven en gemeenten de lichten. Zo vragen ze aandacht voor de problemen rond overmatig lichtgebruik.

FORT BIJ VIJFHUIZEN Ook bij het Fort bij Vijfhuizen (Fortwachter 1, Vijfhuizen) vieren ze het donker met bijzondere activiteiten. Bij het invallen van de duisternis, gaan de lichten uit op 't Fort bij Vijfhuizen. Vanaf dat moment vieren ze het donker met een programma dat bol staat van creativiteit en gezelligheid. Luister naar de verhalenvertellers van de Blauwe Kom en laten bezoekers zich meevoeren op duistere rondleidingen op en rond het fort. Rooster onderweg een marshmallow boven een knapperend vuurtje en warm je binnen in het fort aan een sessie glow-in-the-dark schilderen (voor groot en klein). Voor de echte nachtvlinders, is er de silent disco en 'dance the night away!' Vanaf 19.00 uur worden in Restaurant 't Fort de kaarsen ontstoken.

NACHTWANDELING DE HEIMANSHOF Ook heemtuin De Heimanshof (Wieger Bruinlaan 1, Hoofddorp) doet mee met de Nacht van de Nacht. De tuin is open van 19.00 tot 21.00 uur en slechts verlicht met lantaarntjes. Bij verenigingsgebouw de Kijkdoos zullen kastanjes gepoft worden boven een vuurkorf en we gaan sterren kijken. Doel van de actie is om mensen bewust te maken van de enorme hoeveelheid kunstlicht die wij verbruiken en het effect daarvan om mensen en de natuur.

KUNSTLICHT Nederland is een van de landen waar het meeste kunstlicht wordt gebruikt. Vanuit de ruimte is te zien dat ons land helemaal oplicht door de hoeveelheid kunstlicht. Overdadig lichtgebruik noemen we lichtvervuiling. Dit verstoort het leefritme van allerlei dieren, planten en ook van de mens. Daar kunnen we met elkaar wat aan doen: alleen kunstlicht gebruiken als het echt nodig is. Licht in je (slaap)kamer uit als je er niet bent, bijvoorbeeld. Scheelt ook energie en dat is goed voor het milieu.

De Nacht van de nacht is een landelijk initiatief van de Natuur- en Milieufederaties. Op zaterdag 26 oktober wordt in het hele land actie gevoerd om aandacht te vragen voor lichtvervuiling. Dan doen heel veel bedrijven, gemeenten en mensen het licht uit. 

Kijk op nachtvandenacht.nl voor meer activiteiten in de regio.

Bij het Fort bij Vijfhuizen wordt het donker gevierd met bijzondere activiteiten.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie