Afbeelding
Ton Dijkstra

Milan & Rutger: Geweld & Respect

26 mei 2021 om 16:00 Column Column(s)

Afgelopen week is er veel gebeurd in Nederland. Verschillende gewelddadige momenten zijn de revue gepasseerd. Het begon allemaal bij een steekpartij in ons eigen Hoofddorp.

Iets later in de week vond er een waardetransport overval plaats. Een heftige overval die eindigde in de weilanden van Broek in Waterland. Verder was er nog eens een steekpartij in Amsterdam met een spijtige dodelijke afloop. Als laatst een incident tussen een van de bekendste rappers van Nederland, Lil’ Kleine en zijn verloofde Jaimie Vaes.

Laten wij een ding voorop stellen in onze column, geweld is nooit maar dan ook echt nooit de oplossing. Er zijn echter wel verschillende soorten geweld, er is een groot verschil tussen iemand neersteken of iemand een knal op z’n schouder geven. Zelf hebben wij altijd een vriendelijke manier van communiceren. Af en toe een vuist tegen je schouder aan is bij ons heel normaal. Gewoon om iemand even wakker te schudden of te feliciteren. Dit is wel pure vriendschap en er komt hier geen agressie bij kijken. De manier waarop problemen in de huidige wereld worden opgelost, schokt ons soms wel. Inmiddels zouden we toch wel moeten weten hoe conflicten moeten worden opgelost. Ook wij zijn ervan bewust dat praten niet altijd werkt, een goede stilte kan vaak ook helpen. Gelijk een mes of een wapen trekken lijkt tegenwoordig steeds normaler te worden. Hoe weten wij niet precies, maar daar moet wat aan gedaan worden. De sociale norm is een kracht die wij wellicht met z’n allen kunnen gebruiken. Wij moeten het trekken van een mes of een pistool, of welke andere vorm van geweld niet goedkeuren met z’n allen. Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan, we moeten echter ergens beginnen.

Ook in de sportwereld wordt er steeds meer geweld gebruikt. Ondanks dat er op dit moment weinig of geen supporters aanwezig mogen zijn bij sportwedstrijden, gebeurt het nog steeds erg veel. Rellende hooligans of gewelddadige leuzen in stadions komen geregeld voor. De mensen die onze veiligheid waarborgen hebben keer op keer te maken met dit soort heftige situaties. Dit blijven ook mensen en willen ook graag veilig thuiskomen na een werkdag. Deze veiligheidsinstanties bewaren onze veiligheid, daar mogen we blij mee zijn. Zij hebben zelf ook al het recht om zelf ook veilig te zijn. Mensen die voor onze veiligheid zorgen moeten met rust gelaten worden, zo zorgen wij voor hun veiligheid! Respect is op zijn plaats.

Over de column van vorige week; wij hebben de verantwoordelijkheid gelegd bij de Meerlanden en de gemeente Haarlemmermeer. Maar wij dragen de verantwoordelijkheid voor het afvalprobleem ook. Dit is belangrijk om te beseffen voor een schonere gemeente. Houd uw koppie erbij, scheid afval en blijf praten.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie