Marianne Schuurmans, burgemeester van Haarlemmermeer.
Marianne Schuurmans, burgemeester van Haarlemmermeer. pr

Schuurmans: 'Pas op met mensen die terugkomen van vakantie'

2 augustus 2020 om 13:46 Corona

HAARLEMMERMEER Burgemeester Marianne Schuurmans beklemtoont voorzichtig te zijn met vakantiegangers die terugkomen uit het buitenland. Voor haar is het nú het moment om vooral jonge inwoners nog eens aan te spreken om zich aan de anderhalve meter afstand te houden.

Het gevaar zit vooral in bewoners die terugkeren uit plekken met een rood of oranje reisadvies, zoals Barcelona, Kroatie en Antwerpen. Eerder liet het kabinet weten dat er geen verplichte quarantaine wordt ingesteld, maar voorzichtigheid is geboden, aldus Schuurmans, als voorzitter van de Veiligheidsregio Kennemerland.

Verder wijst ze op het gedrag van jongeren. “Die weten vaak niet dat ze besmet zijn en steken onbewust hun ouders en grootouders aan, met alle gevolgen van dien. Vooral illegale feesten en 'thuisfeestjes' kunnen brandhaarden zijn. De overheid is daarnaast extra alert op wilde feesten in parken en andere verscholen plekken. Mocht het nodig zijn, dan wordt overwogen om bijvoorbeeld parken op bepaalde tijdstippen te sluiten,” zegt Schuurmans.

Over de horeca is ze op een paar ondernemers na, goed te spreken, maar winkeliers krijgen ook een waarschuwing. Volgens haar worden die steeds lakser, met name supermarkten in de regio: "Laat het niet te druk worden. Winkeliers kunnen er overigens wel zelf voor kiezen om klanten te vragen om mondkapjes op te doen,“ zo geeft ze mee.

Een mondkapjesplicht in Kennemerland vindt ze echter nog te ver gaan. "Op Schiphol worden ze gebruikt, maar in de rest van de regio zie ik de meerwaarde er nog niet van in op dit moment. Ze worden vooral ingezet om gedrag te beïnvloeden en mensen er bewust van te laten maken dat er corona heerst. Ik denk dat dat bewustzijn er bij de meeste mensen in deze regio wel is."

Het was niet altijd overal mogelijk om voldoende afstand te nemen.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie