Afbeelding
Dirk-Jan Emans

Mysteryland barst los in de middag

26 augustus 2019 om 14:41 Evenementen

VIJFHUIZEN Leuke mensen, vrolijke mensen, mensen die lachen, mensen die er zin in hebben om, sommige één maar velen ook twee fantastische dagen te beleven: Mysteryland 2019 is begonnen.

Om 11.00 uur ’s ochtends stonden de eerste 'party-animals' al ongeduldig te wachten voor de hekken. Direct na de kaartcontrole en fouillering door, en het mag gezegd worden, vriendelijke beveiliging, werd je op het zuidelijke deel van het feest begroet door een grote ijsbeer die over iedereen heen keek. Snel consumptie-munten halen en daarna door naar een van de gezichtsbepalers van Mysteryland. En dat is ieder jaar het podium van de mainstage.

Ook dit jaar was er een indrukwekkende, majestueuze gestalte die twee dagen lang waakt over de feestgangers. Terwijl het terrein langzaam aan steeds voller begint te lopen merk je dat de eerste bezoekers voornamelijk gasten van de naastgelegen Mysteryland camping zijn. Zij hebben de eerste party-nacht al achter de rug, en de twee vriendelijke dames bij het koffie-standje wisten mij te vertellen dat het inderdaad een pittige maar supergezellige nacht is geweest aan de andere kant van de Geniedijk.

RONDLEIDING Een gesprek met de organisatie leert, dat de organisatie ieder jaar aparte werelden binnen het festival wil bieden. In nauwe samenwerking met de verschillende hosting-partners wordt zo voor de bezoekers, per stage een aparte beleving gecreëerd. Als voorbeeld wordt de Cocoon-Stage genoemd welke op het terrein niet ver van de Mainstage volledig handmatig is opgebouwd in de vorm van een cocon. Met deze opbouw en in combinatie met het genre muziek en de licht-effecten, waan je je inderdaad wel in een aparte wereld. Op deze manier waren er dit jaar elf aparte werelden binnen een aparte wereld, zo kun je een bezoek aan Mysteryland wel noemen.

CAMPING In het tweede deel van de rondleiding over het steeds drukker wordende terrein brengt ons naar de camping van Mysteryland. Eigenlijk mag dit het woord camping niet hebben want je praat echt over een dorp. Met zo’n 15.000 bezoekers met zo’n 100 verschillende nationaliteiten- tijdens de uitleg komen nog een paar vriendelijke dames uit Chili voorbij welke speciaal voor Mysteryland de halve wereld overgevlogen zijn - kun je ook wel over een klein dorp spreken. Het ontbreekt de “bewoners” ook echt aan niets. Zo kun je in een reguliere tent of caravan verblijven, maar ook zijn er complete Chalets beschikbaar uiteraard voorzien van alle gemakken. Er is ook een compleet dorpsplein met verschillende “winkeltjes” voor eten en eaccesoires.

Terug op het terrein kom je op het Noordelijke gedeelte van het terrein terecht. Het gedeelte waar de stevigere stijlen in de dance muziek aanwezig zijn. In tegenstelling tot voorgaande jaren, waar je van de top van Big-Spotters Hill een bungee-jump kon maken, is er dit jaar een “Zip-line” van ruim 400 meter. Hiermee “suis” je met een gang van zo’n 70km/h vanaf de Big-Spotters over het terrein Hill naar beneden kunt suizen. Deze attractie is in samenwerking met een partner tot stand gekomen omdat, zoals commercieel directeur Martijn van Daalen duidelijk uitlegt, in plaats van lukraak sponsoren, de focus meer op samenwerking met alle betrokken partijen komt te liggen. Niet alleen met de Gemeente, omwonenden en direct aangesloten organisaties, maar ook met partijen die commercieel willen meedoen.

MIDDAG We zijn inmiddels halverwege de middag en je ziet dat het feest echt loskomt. Voor de mensen met trek kun je op de verschillende “Food-Courts” terecht voor een scala aan gerechten. Denk aan een simpele pannenkoek tot een mini-rijsttafeltje en van volledig vega tot een lekkere hamburger. Ook dit jaar biedt Mysteryland haar bezoekers (gratis) kraanwater aan en met het prachtige, maar ook warme weer, is dat zeker niet overbodig. Op het middenterrein staan ook allerlei verschillende winkeltjes voor allerlei soorten uitdossingen van zonnebrillen en bloemen tot de afname van oordopjes. Navraag bij de verkopers leert dat dopjes steeds meer afname vinden omdat mensen steeds zuiniger worden op hun gehoor.

Een winkel daarnaast is een winkel van een stel gezellige vriendinnen uit de regio Breda/Etten-Leur die speciaal naar Mysteryland komen om bezoekers fleurig aan te kleden met bloemen.

Op het noordelijke gedeelte van het festival staat aan de voet van de Big-Spotters Hill traditiegetrouw de Q-dance Stage. Voor menigeen is het nog wel een discussiepunt of dit nu de werkelijke mainstage is, of het podium welke daadwerkelijk de naam 'mainstage' draagt. Qua bezoekers-aantal zal dit nauwelijks schelen. Ook dit jaar heeft Q-dance een pompeus, indrukwekkend podium met lichtgevende vleugels waar vanuit het midden een schedel in allerlei kleuren en licht vanuit de ogen het publiek opzweept zoals alleen Q-dance dat kan.

De Q-dance stage staat garant voor het stevige Hardstyle-werk maar is dat nog niet genoeg, kun je je ook vermaken bij de stage waar Mysteryland ooit mee begonnen is, de Thunderdome stage. Een van de bezoekers beroept zich op nostalgie en zegt : “je mag alles veranderen van mijn part, maar Thunderdome hoort op Mysteryland”. Een stage met een iets rustiger genre is de Trance-Energy stage. In de grootste tent van het festival voeren Trance-iconen als Johan Gielen en Cosmic-Gate hun publiek mee op hits uit de rijke Trance geschiedenis. Terwijl ook namen uit de nieuwe generatie duidelijk laten merken zeker niet onder te doen voor de knallers uit het verleden.

AVOND  Terwijl de schemering van de avond zijn intrede doet, leert een ronde op het zuidelijke gedeelte van het terrein dat de Urban klanken van de Stage Vunzige Deuntjes ook steeds meer aan populariteit wint op het Mysteryland festival. Omdat Mysteryland een historie in de elektronische dance-muziek heeft is dit podium voor sommige bezoekers nog wel even wennen maar je ziet ook dat het echt bij Mysteryland past.

Het terrein voor de Mainstage is nu afgeladen en ondanks de drukte bij de bars voor de consumpties heb ik nog geen onvertogen woord gehoord. Kan ook komen door de set van de immens populaire Sunnery James & Ryan Marciano waar ook veel mensen speciaal voor gekomen zijn. Op de weg terug naar het noordelijke gedeelte verloopt de doorstroming via een duidelijk aangegeven afzetting. In het verleden hebben zich nogal eens opstoppingen voorgedaan en daar is tegenwoordig totaal geen sprake van.

Op de Big-Spotters Hill merk je dat veel mensen de weg gevonden hebben naar de Q-dance stage om zich klaar te maken voor de eind-show. Een van de vele jaarlijkse hoogtepunten van Mysteryland. Een paar minuten na 22.30 uur is de volledige Big-Spotters Hill veranderd in een grote 'tribune' waar mensen na een warme, drukke, gezellige dag gaan zitten, of om het laatste beetje energie er nog uit te dansen, of om te genieten van de spectaculaire combinatie van muziek, lasers en vuurwerk. Als er namelijk iets is wat je aan de jongens van Q-dance over kunt laten is het een spectaculaire finale van een fantastische dag op Mysteryland.

Als om 23.00 uur, na een overweldigende vuurwerkshow, de menigte zich naar ofwel de camping, of naar een van de uitgangen begeeft, kan iedereen terugkijken op een geslaagde dag. En, als je op de weg terug, tussen de mensen die op welk podium dan ook geweest zijn, twee jongens met een duidelijk Brabantse tongval hoort zeggen: “Hiervoor kom je naar Mysteryland”. Dan doe je als gemeente en als organisatie ID&T, iets heel ergs goed

Dirk-Jan Emans

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie