De stolpboerderij ligt verscholen aan de Lagedijk in het Recreatieschap Spaarnwoude.
De stolpboerderij ligt verscholen aan de Lagedijk in het Recreatieschap Spaarnwoude. Aangeleverd

Vervallen boerderij in Spaarndam voor 100.000 te koop, er zit wel een verlanglijstje aan vast

14 maart 2024 om 08:00 Historie Tips van de redactie

SPAARNDAM De oude stolpboerderij uit 1850 die midden in het weidse polderlandschap van Spaarnwoude Park ligt is voor 100.000 euro te koop. Recreatieschap Spaarnwoude wil de vervallen boerderij nieuw leven inblazen en zoekt een ondernemer met een groot hart voor cultuur en historie. 

Met aan de ene kant de Mooie Nel en aan de andere kant het weidse polderlandschap ligt de boerderij op een unieke plek. Het Recreatieschap Spaarnwoude wil hier voorzien in de groeiende behoefte aan openluchtrecreatie. Van de koper wordt verwacht dat hij of zij enthousiast wordt van de cultuur-historische setting waarin de oude boerderij zich bevindt en met lef, realisatiekracht én zorg dit perceel toekomstbestendig maakt.

EIGENDOM

Degene die in dit avontuur stapt wordt geen eigenaar van de gebouwen, maar betaalt de komende dertig jaar voor ondererfpacht. Per jaar is dat 30.000 euro. De erfpachtcanon wordt elke vijf jaar herzien. Maar er zijn meer kosten. Zo dient het vervallen pand te worden gerestaureerd.

“Ik geloof erin dat de oude boerderij in Spaarndam een tweede leven verdient, zodat erfgoed behouden blijft en meer mensen kunnen genieten van dit deze prachtige locatie“, aldus Mariëtte Sedee, bestuurslid van het recreatieschap en wethouder gemeente Haarlemmermeer.

De boerderij ligt verscholen aan een zijweg van de Lagedijk, aan de rand van het dorp Penningsveer. Penningsveer heeft een sterke identiteit van een dorp met typische karakteristieke kenmerken in en aan het water. 

BED & BREAKFAST

De wens is om zowel dagjesmensen en mensen die willen overnachten een rustpunt te bieden midden in een natuurlijke omgeving. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een fruitboomgaard met theetuin in combinatie met een Bed & Breakfast. Ook wil het recreatieschap de fiets- en wandelmogelijkheden vergroten en wordt verbinding gezocht met waterrecreatie op de nabijgelegen Mooie Nel. 

De koper wordt uitgenodigd om met concrete plannen te komen. Het recreatieschap heeft wel een lijstje met ‘Must Haves’. Zo wordt er een lange termijn visie verwacht waarin de ondernemer met een plan komt dat een gezonde balans weet te vinden tussen zakelijkheid/commercie en cultuur/recreatie/natuurlijk. Ook dient er rekening gehouden te worden met de leefbaarheid en bestaande bewoners, ondernemers en organisaties in het gebied. 

KIJKDAG

Geïnteresseerden kunnen op woensdag 27 maart een kijkje komen nemen, het is dan mogelijk de binnenruimten van de voormalige boerderij en schuur en bijhorende buitenruimten en percelen te bezichtigen. De kijkdag is van 10.00 tot 17.00 uur.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie