Afbeelding
Collectie H'meermuseum De Cruquius

Brandweerkorps 1960

23 december 2020 om 14:00 Historie Meer Historie

Wekelijks brengen we op deze plaats een oude foto uit Haarlemmermeer 

Vóór 1959 maakte de brandweer deel uit van de Dienst Gemeentewerken. De directeur van Gemeentewerken was tevens benoemd tot commandant van de brandweer. In 1958 werd besloten om de brandweer van de Dienst Gemeentewerken los te koppelen. Per 1 januari 1959 werd de brandweer aangewezen als een aparte tak van dienst.

De brandweercommandant had eveneens de dagelijkse leiding over het ambulancevervoer. De exploitatie van het ziekenvervoer werd echter verwerkt in de administratie van Gemeentewerken. Hieraan kwam een einde op 1 januari 1960 bij de instelling van de Brandweer en Ambulancedienst tot tak van dienst. Het gemeentelijk brandweerkorps bestond uit beroepspersoneel en vrijwilligers.

De vrijwilligers vervulden een belangrijke functie bij de uitrukdienst voor wat betreft de brandbestrijding. Bij het ambulancevervoer werd uitsluitend met beroepspersoneel gewerkt. Als gevolg van de uitgestrektheid van de gemeente waren de vrijwilligers verdeeld over zes woonkernen te weten: Badhoevedorp, Hoofddorp, Lisserbroek, Nieuw-Vennep, Rijsenhout en Zwanenburg.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie