De paal met uitleg over waar de afgravingen in 1840 begon.
De paal met uitleg over waar de afgravingen in 1840 begon. Archief

Cruquius krijgt subsidie voor uitbreiding buitenmuseum

27 november 2023 om 08:13 Historie

HAARLEMMERMEER Museum de Cruquius kan het ‘buitenmuseum’ Haarlemmermeer binnenkort gaan uitbreiden met vijf nieuwe verhalenpalen. Het college heeft besloten om daarvoor een eenmalige subsidie beschikbaar te stellen van bijna 30.000 euro. De verhalenpalen vertellen de geschiedenis van Haarlemmermeer, beginnende in 1852, en vooral in relatie tot de plek waarop ze geplaatst worden.

Vier van de vijf nieuwe verhalenpalen zullen straks langs de Ringvaart geplaatst worden. In Halfweg zal bij de paal met de naam Vaart worden verteld over de sluizen en trekvaart. In de buurt van Schiphol-Oost zal een paal met de naam ‘Bom’ worden neergezet, die het verhaal verteld over een bomaanslag bij Schiphol in 1940.

De andere drie palen vertellen over de drooglegging, het eerste nieuwe land en de verkavelingssructuur in de gemeente. De vijf nieuwe palen zullen door dezelfde kunstenaar worden vormgegeven die dat ook voor de eerste twintig heeft gedaan.

Wethouder Marja Ruigrok is enthousiast over de uitbreiding van het buitenmuseum. Ze legt uit dat met de verhalenpalen ook meteen nieuwe fietsroutes in de gemeente zijn ontstaan die langs de palen lopen. Ruigrok denkt wel dat je die fietsroute in stukjes zal moeten gaan doen, omdat het anders wel een erg lang stuk wordt om te fietsen. 

Door Joost Verhagen

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie