40 jongeren werken aan Pop-up expositie Kunstfort
40 jongeren werken aan Pop-up expositie Kunstfort Jet Kuiper

Pop-up expositie Jongerenatelier in Kunstfort

Kunst

VIJFHUIZEN Met het thema "Archeologische vondsten 5000 na Chr." tonen 40 jongeren van het Jongerenatelier Pier K hun werk in het Kunstfort bij Vijfhuizen. Dit Jongerenatelier voor jeugd van 13 tot 20 jaar bestaat acht jaar en voor het derde jaar wordt er gewerkt aan de hand van een thema. Wethouder van Cultuur Marja Ruigrok is gevraagd de tentoonstelling te openen, op zaterdag 15 februari om 11.00 uur.

"In de 25 lessen waaruit de cursus Beeldende kunst bestaat wordt er nagedacht en gepraat over het thema, waarna iedereen zijn of haar eigen ideeën uitwerkt in één of meer kunstwerken,"vertelt Willy Kruijssen, docent beeldende vorming, kunst- en cultuurgeschiedenis. In de ateliers van Pier K zijn dan ook prachtige werken te zien, die zowel uitbeelden hoe de wereld er in het jaar 5000 in hun ogen uit zal zien als in 2020 gezien vanuit 5000 door bijvoorbeeld archeologische vondsten.

[MILIEU] Opvallend zijn de zorgen over het milieu die tot uiting komen bij de jonge kunstenaars. De hele groep heeft volgens Kruijssen door de milieu problemen waarmee zo worden geconfronteerd een negatief beeld. "Deze jonge generatie heeft het besef dat zij moeten ingrijpen en het moeten oplossen," zegt hij. De 14-jarige Stein, die voor het eerste jaar bij het Jongerenatelier zit, denkt dat de mens in het jaar 5000 uitgestorven zal zijn door vulkaanuitbarstingen en dat door archeologische vondsten uit de prehistorie die dan pas naar boven zijn gekomen, nieuwe wezens tot leven komen.

[NIEUWE WEZENS] De 15-jarige Quinten heeft een prachtig schilderij gemaakt van een "buffalo-zeebra". Ook hij denkt dat de mens zoals hij nu is niet meer zal bestaan. "Misschien alleen nog als een soort robot die op een stoel achter een scherm zit. Als mensen elkaar blijven uitmoorden zijn er alleen nog gemuteerde dieren die leven van fruit en groenten die aan één grote boom groeien," zegt hij. Verder voegt hij nog toe hoe gezellig het is bij het Jongerenatelier en dat hij veel vrienden heeft gemaakt. De 13-jarige Myrthe ziet de toekomst iets positiever, hoewel er minder kunst zal zijn en meer computers. Ze heeft een prachtig zeer professioneel uitziend portret geschilderd van een vrouw met een donkere huidskleur. "Want huidskleur mag in de toekomst echt geen rol meer spelen," zegt ze. Hoe het jaar 2020 gezien vanuit 5000 er uit ziet kan ze echt niet bedenken.

[REALISTISCH] Ilse (17) heeft een wereldbol gemaakt met een goede en een slechte helft. De ene helft heeft mooie frisse kleuren waar goede mensen leven. De andere helft is grijs en grauw, waar alle slechte mensen zitten opgesloten. Dit deel heeft ze uitgebeeld door er kippengaas over heen te spannen. Hildegard van 18 vindt zichzelf realistisch. "Wij gaan op het water leven," zegt ze, "doordat de hele wereld is onder gestroomd hebben we in de toekomst drijvende steden, met drijvende wegen en spoorlijnen. In het jaar 5000 bestaat de mensheid nog wel. De evolutie duurt lang. De mens heeft dan hoogstens zwemvliezen. Energie zal door waterkracht worden geleverd. Er zullen genoeg woningen zijn omdat er niet zo veel mensen meer op aarde zijn. Helaas zijn er hele werelddelen waar mensen niet kunnen zwemmen." Hildegard maakt een schilderij van de Dom van Keulen op het water. "Want veel monumenten worden herbouwd,"denkt ze.

[TENTOONSTELLING] Ook de 17-jarige Jesse zit dit seizoen voor het eerst hij het Jongerenatelier, maar hij is al aan het regelen en nadenken over de inrichting van de tentoonstelling. Zelf heeft hij onder andere twee schilderijtjes gemaakt gezien vanuit het jaar 5000 zoals het er in 2020 en later uit ziet. Mensen zien er allemaal hetzelfde uit en dragen allemaal dezelfde kleding. De wereld is totaal vervuild, vooral het water. Op een paaltje boven het water zit dan ook een gemuteerde zeemeermin met twee benen. Ondanks het treurige onderwerp voelt ook Jesse zich helemaal thuis bij het Jongerenatelier en heeft ook hij veel vrienden gemaakt.

"Archeologische vondsten 5000 na Chr." Is een Pop-up expositie op 15 februari van 11.00 tot 17.00 uur in het Kunstfort bij Vijfhuizen, Fortwachter 1.

Jet Kuiper

40 jongeren werken aan Pop-up expositie Kunstfort
40 jongeren werken aan Pop-up expositie Kunstfort
40 jongeren werken aan Pop-up expositie Kunstfort
40 jongeren werken aan Pop-up expositie Kunstfort
40 jongeren werken aan Pop-up expositie Kunstfort
advertentie