Alle bewoners, én verzorgers, voor de Boerderij in Pax.
Alle bewoners, én verzorgers, voor de Boerderij in Pax. ROBERTJOORE

“Dit huis staat als een huis”

7 september 2018 om 10:36 lokaal

Nanco's kamer is klaar. En ook die van Sabine, Maarten, Gaby, Nina en de andere bewoners van het woonhuis van de Boerderij in Pax. ZilverEsdoorn heet hun nieuwe huis. Deze jonge volwassenen, die vanwege een beperking 24 uur per dag zorg nodig hebben, leven daar hun eigen leven.

Nanco - hij heeft klassiek autisme - vertelde het in deze krant al eerder: de zolderkamer van ZilverEsdoorn is voor hem. Hij is er helemaal thuis. Nanco leeft in een wereld volgens Nanco en dat is aan de inrichting te zien. De helden uit zijn favoriete videogames die voor hem zo belangrijk zijn, staan keurig opgesteld boven zijn raamkozijn. Vol enthousiasme laat hij ze zien. Hij weet alles van deze game-helden, die hij fantastisch tot leven laat komen. "Ik ben daar goed in", vertelt hij. "Maar soms werkt het allemaal niet goed. Daar kan ik niet tegen. Dat is voor mij moeilijk."

Aan de muur hangt een landkaart van Japan. "Waarom Japan, Nanco?" "Volgend jaar ga ik daarheen. Met vakantie. Samen met mijn vader en zijn partner (Nanco's ouders zijn gescheiden). Het is een bijzonder land. Met een bijzondere taal. Die ben ik aan het leren. Op mijn iPad. Ik kan al in het Japans zeggen: Dag, ik ben Nanco. Ik wil graag naar Japan. Ik hou van het eten, super gezond. Sushi, heerlijk." Nanco werkt bij Studio Rozemarijn Santé, een winkel in Haarlem die werkbegeleiding biedt. "Daar vul ik alle vakken. Vandaag heb ik dat ook gedaan. Het was wel warm, maar het is mijn werk. Ik moet dat doen, anders kunnen de anderen niet verder." Zijn kamer is klaar. Heeft hij nog dingen op zijn wensenlijstje staan? "Super Smash Bros Ultimate. Voor mijn switch. Dan kom ik een fase verder."

Ook Sabine is trots op haar eigen kamer. "Vorige keer zei ik dat ik een paarse muur wilde. Die heb ik nu, ik ben er blij mee. Wat ik nog meer zou willen hebben? Een digitenne voor de tv. Dan kan ik naar het jeugdjournaal kijken, een van mijn favoriete programma's". Sabine, die een verstandelijke beperking heeft, behaalde onlangs haar diploma horeca-assistent. Ze doet nu een bakkersopleiding. Ze werkt samen met huisgenootje Nina bij in de bakkerij van Rozemarijn Santé. "We bakken brood. Wit en volkoren. Helemaal zelf." Els, Sabines moeder, is bij het gesprek aanwezig. Ze vertelt: "Sabine en Nina doen het goed samen: er wordt zelfs gezegd dat ze de hele bakkerij zouden kunnen overnemen."

Sabine is dol op pizza's en was even een echte BN'er toen ze op de tv was in Syndroom van Johnny de Mol. Ze mocht haar eigen pizza presenteren. En deze PizzaBien staat nog steeds op de menukaart bij Rosario in Hoofddorp. "Maar ik hou ook van Pizza Works. Daar bakken ze pizza's met hele dunne bodems. Je kunt er in de ovens kijken en precies zien hoe de kok ze maakt. Ze hebben hele speciale pizza's. Met ei."

De zorg is in ZilverEsdoorn toevertrouwd aan medewerkers van Rozemarijn, onderdeel van de Raphaëlstichting, die zorg biedt op antroposofische basis. Tijdens het gesprek met Nanco en Sabine hebben Afra en Lara dienst.
Afra: "Ik werk al 17 jaar in de zorg, maar pas sinds 1 januari bij Rozemarijn. Daarvoor was ik in dienst bij Ons Tweede Thuis, in Amstelveen. Werken bij ZilverEsdoorn is voor mij iets nieuws. Het huis is ontstaan via een ouderinitiatief. Ik heb zoiets nooit eerder gezien."

Haar collega Lara heeft langer ervaring met Rozemarijn. "Ik werk er nu 3 jaar. Na mijn studie sociaal pedagogische hulpverlening kwam ik in dienst. Ja, zo'n ouderinitiatief is bijzonder. Omdat de bewoners een indicatie hebben voor 24 uurzorg leef je echt met ze samen. Je leert ze door en door kennen, je maakt deel uit van hun leven. Ja, we werken volgens een rooster: 's ochtends tot circa 9.30-10.00 uur. Daarna zijn de bewoners op hun werk of bij de dagopvang. Voor de avond is er een rooster van 3 uur en een verzorgende blijft overnachten."

Ook de ouders en andere familieleden helpen om zaken te regelen. "Maar", aldus beide dames, "we zouden blij zijn met meer hulp. Er staat een bord in de tuin, waarop we vragen om vrijwilligers. De zorg die nodig is, is intensief. Als bewoners meer individuele aandacht zouden kunnen krijgen, kunnen we het hier nog fijner voor ze maken. ZilverEsdoorn bestaat nog maar kort, maar de eerste ervaringen zijn goed. Wij kunnen best al zeggen: dit huis staat als een huis!"

Nadere info: info@zilveresdoorn.nl, www.zilveresdoorn.nl. Interesse? Er is nog één woonplek beschikbaar.

Sabine en Nanco, beide wonen in ZilverEsdoorn.
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie