Afbeelding
Marina de Wit

Nacht van de Nacht dooft het licht

1 november 2018 om 09:33 lokaal

VIJFHUIZEN Tijdens de 14e editie van de Nacht van de Nacht doofde ook kunstfort Vijfhuizen zaterdagavond haar lichten en konden bezoekers onder meer sterrenkijken op het fortdak, marshmallows roosteren of in het donker meelopen met historische rondleidingen. Het initiatief van de Nacht van de Nacht is bedoeld om aandacht te vragen voor energiebesparing en stil te staan bij de schoonheid van de nacht.

Het fort in het pikkedonker ontdekken, is weer een geheel aparte ervaring. Omgeven door heel veel kaarsen, ligt het forteiland er mysterieus bij. Carla van Veen is samen met haar partner en schoonouders achter het fort marshmallows aan het roosteren. "Dit is een unieke locatie tussen Hoofddorp en Vijfhuizen, waar je normaal niet zo snel komt", begint ze. Zojuist hebben ze de rondleiding afgerond en zijn heel wat wijzer geworden over het fort. "Je proeft echt de sfeer van hoe men vroeger leefde. Wonderbaarlijk hoe het fort gebouwd is."

Ook het aangelegde 400 meter lang pad van grafstenen heeft indruk gemaakt op de familie. "Het plan is om nu nog wat te gaan drinken en naar de band en verhalenverteller te luisteren", aldus Van Veen. Teun (5) en Bjorn (5) zijn vol van de mini dansworkshop riooldansen. "Je danst alsof je in een riool zit en er is ook een riooltv", aldus de vrienden uit Jisp die trots zijn dat ze tegenover elkaar wonen.

Ook Luna (9) en Zoravé (11) uit Vijfhuizen zijn enthousiast over de spannende activiteiten in het donker en over alles wat met het riool te maken heeft. Een film over rioolmannetjes, geschminkt worden als een rioolprinses en dansen op rioolmuziek. "Goed zo, je maakt een reis door het riool, maak cirkeltjes en streepjes en dans door elkaar heen. Als het einde van het riool in zicht is, draaien we in een grote cirkel eruit en komen in het water terecht", instrueert Tjitske Baarda de kinderen tijdens haar workshop. "Beweeg snel, langzaam, dik of plakkerig."

Ook ouders dansen mee. Door de heldere hemel zijn de sterren vanaf het fortdak te zien en is de maan nog net in de verte zichtbaar. In het Fortrestaurant zorgt de Pier-K band Out of the Blue voor sfeer en draagt de Syrische dichteres Tania Asaad gedichten voor. En wie er toch is, kan gelijk de tentoonstelling The fear of small numbers van kunstenaar Serge Onnen bewonderen. Een gezelschap van Chinese schaduwpoppen pronkt in het fort en is nog te zien tot half december.

Rond de schminktafel wordt het naarmate het later wordt, rustiger. Luna uit Vijfhuizen heeft al aardig wat gezichtjes geschminkt. "Ik help mijn vriendin vanavond, zij werkt in het kunstfort. Als schmink gebruik ik glow-in-the-dark verf. Leuke bloemetjes, diamantjes en andere versierinkjes rondom de ogen. De jongens wilden liever in de stijl van Halloween, bijvoorbeeld een doodshoofd", vertelt Luna. Rond tienen nadert het einde van de Nacht van de Nacht in het kunstfort en worden ook de kaarsjes gedoofd.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie