De Fokker F-28 in Mali.
De Fokker F-28 in Mali. Arno van der Holst

Nederlands Transport Museum wil bijzondere Fokker F-28

10 november 2018 om 07:00 lokaal

NIEUW-VENNEP Voor het allemaal gelukt is, moet er nog heel wat gebeuren. Maar als het aan de mensen van het in Nieuw-Vennep gevestigde Nederlands Transport Museum (NTM) ligt, komt er in het voorjaar van 2019 een heel bijzonder vliegtuig naar Haarlemmermeer. Het museum heeft namelijk, in samenwerking met de Stichting Heritage Trust en de Stichting Fokker Erfgoed het plan opgevat een 50 jaar oude Fokker F-28 van het Afrikaanse Mali naar Nieuw-Vennep te halen.

Het Nederlands Transport Museum, een samenwerking tussen een aantal stichtingen die actief zijn binnen de mobiel erfgoed-sector, is gevestigd in het voormalig gebouw van Fokker Services in Nieuw-Vennep. En wat is er dan mooier om een bijzonder, oud toestel van deze Nederlandse vliegtuigbouwer in huis te halen?

GEDACHTE Niets, zo was de gedachte. En dus is het museum, samen met twee stichtingen die het erfgoed van Fokker beheren, een crowdfunding-campagne begonnen om het toestel, een Fokker F-28, terug naar Nederland te halen.

"De Fokker F-28 was begin jaren '60 een revolutionair vliegtuig, zo valt te lezen op de Facebook-pagina van het NTM. "Het was relatief klein (55 tot 65 passagiers), had pijlvleugels, twee motoren in de staart, was voor een deel gelijmd, had een moderne overzichtelijke cockpit en kon tegen een stootje met een stevig onderstel. Bovendien was de Fokker-directie ervan overtuigd dat dit vliegtuig alleen maar gebouwd kon worden in een Europese samenwerking omdat de kosten voor ontwikkeling en productie te hoog waren voor Fokker om alleen te dragen."

GESCHIEDENIS Daarnaast heeft deze specifieke F-28, met als registratie PH-MOL, een bijzondere geschiedenis. Het is de eerste van een serie van 243 stuks, en is altijd in eigendom gebleven van de Fokker-fabriek. Die verhuurde het aan elke maatschappij die tijdelijk een extra vliegtuig nodig had. Dat is ook de reden dat er twintig verlagen op het toestel zitten. Als het vliegtuig niet verhuurd werd, gebruikte de fabriek het om testen mee uit te voeren.

In 2008 werd al eens een poging gedaan om het vliegtuig te repatriëren, maar die mislukte. Nu, in het jaar dat het toestel 50 jaar oud is, hopen de drie betrokken organisaties dat het alsnog lukt om de PH-MOL naar Nieuw-Vennep te halen. Daar, in het NTM, moet het na een grondige restauratie het grootste toestel in de collectie worden. Groter nog dan de Douglas DC-2 die nu al in het museum te zien is. Het is de bedoeling dat de F-28 uiteindelijk in Park21 tentoongesteld gaat worden.

MIDDELEN Om een dergelijk groot vliegtuig van Mali naar Nederland te krijgen, is geld nodig. Zeker omdat het toestel inmiddels niet meer zelfstandig kan vliegen. Om de benodigde middelen bij elkaar te krijgen, is een crowdfunding-campagne opgestart. Belangstellenden kunnen een bijdrage doen om zo mee te helpen het vliegtuig naar Nederland te halen. Er wordt gemikt op een bedrag van 35.000 euro, in totaal is berekend dat een bedrag van 250.000 euro nodig is. Doneren kan hier. Meer informatie: nederlandstransportmuseum.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie