Als kleuter was Eric-Jan al gek op de piano. (1970)
Als kleuter was Eric-Jan al gek op de piano. (1970) PR Eric-Jan Overbeek

Venneper Mr. Boogie Woogie viert 25-jarig jubileum

14 februari 2019 om 07:00 lokaal

HOOFDDORP De datum van zaterdag 23 februari draagt in de agenda van Venneper Eric-Jan Overbeek een zilveren randje. Hij beleeft dan in schouwburg De Meerse z'n 25ste Boogie & Blues Night. Een muzikaal spektakel van internationale allure rond de gedreven boogiewoogiepianist.

In de woning van Eric-Jan Overbeek (1967) neemt een piano in eikenhouten kast uit 1922 een centrale plaats in. "Die stond bij ons thuis. Mijn zus Wendie en ik hebben er in onze jonge jaren allebei les op gehad. Komt bij de zus van mijn oma vandaan. Ik heb 'em zelf begin jaren '90 helemaal opgeknapt. Er is een poos niet op gespeeld, moest dus wel weer één en ander aan gedaan worden. Maar het is bijna zover dat ie weer bespeelbaar is."

FOUTE NOOT Hij is een jaar of 8 als hij dezelfde toetsen serieus mag raken, onder leiding van een pianoleraar. "Meneer Hazelset uit Haarlem, een wat oudere heer, in driedelig grijs. Zat naast de piano met z'n ogen dicht, maar luisterde goed, schrok op bij elke foute noot."

Tot z'n 17de krijgt Eric-Jan klassieke muziekstukken te spelen. Op de middelbare school ontdekt hij dat er ook andere genres bestaan. Via de Rolling Stones, Chuck Berry en Muddy Waters raakt hij tevens in de ban van de gitaar. "Dat vond ik eigenlijk veel mooier dan de piano. Zo begon ik dus met de gitaar, eerst akoestisch, later elektrisch."

MUZIKALE VADER Zijn interesse voor de piano komt terug, nadat hij via de radio Fats Domino in boogiewoogiestijl 'Swanee River' hoort spelen. "Ik dacht: als je op de piano ook op die manier muziek kunt maken, kies ik toch daarvoor." Hij is helemaal om na een sinterklaascadeau, de plaat 'The best of Rob Hoeke', compleet met vertolking van 'Swanee River'. Hij benoemt Hoeke als z'n muzikale vader in het genre.

Nu we het er toch over hebben. Waar hoort boogiewoogie eigenlijk bij? Hij reageert een tikkeltje geprikkeld. "Typisch Nederlands om muziek in een hokje te willen stoppen. Het is gewoon een eigen muziekvorm, voor mij persoonlijk past het 't beste bij rhythm-and-blues. Met de linkerhand zet je het patroon neer, maak je de groove en met de rechter soleer je."

PIANOTECHNIEK Zijn eerste baantje brengt hem in een muziekwinkel in Lisse. "Daar hoorde ik dat er een opleiding in pianotechniek bestond. Dat ben ik toen erbij gaan doen. Een keer in de week naar Amsterdam." Hij maakt zich voorts verdienstelijk in de werkplaats van de winkel, met repareren en stemmen van gereviseerde piano's. Eric-Jan is 21 als hij voor zichzelf begint, allround vakman wat de akoestische piano betreft. Intussen bouwt hij een reputatie op als uitvoerend muzikant/zanger, gespecialiseerd in boogiewoogie, samen met de Mill Base band.

"Die naam komt letterlijk van het Molenhonk, in de voormalige Antoniusschool in Nieuw-Vennep waar we met elkaar muziek maakten." Tot dat groepje behoort ook Hoofddorper Dennis Kivit, gitarist/zanger. Dennis vertrekt als hij een aanbieding krijgt voor een rol in 'Les Miserables'. Daarna gaat de Venneper verder met de Mr. Boogie Woogie & The Firesweep Band, tegenwoordig Mr. Boogie Woogie & The Blisters. In André Valkering vindt hij een nieuw muziekmaatje. Ze brengen in 1993 samen een cd op de markt.

AMERIKA Als de pianohandel slechter gaat en muziek maken allengs meer opbrengt, besluit Overbeek in 1999 de handel aan anderen over te laten en wordt spelen nummer één. Twee jaar later waagt hij de sprong naar Amerika. Voor zover mogelijk regelt hij zelf optredens in clubs en festivals. Het brengt hem in New York, Chicago, Memphis en Tucson (Arizona). Daar leert hij zijn huidige vriendin Monica kennen. Arizona wordt steeds meer zijn tweede thuis.

De optredens in eigen land en elders in Europa brengen hem evenmin windeieren. Hij onderscheidt zich intussen als enige Nederlandse boogiewoogie pianist. Overigens haast hij zich te melden dat hij daarnaast met evenveel verve andere muziekgenres speelt. "De hele avond alleen boogiewoogie is toch wat saai." Zijn prestaties op het gebied van rhythm-and-blues worden bekroond met tal van onderscheidingen. In de huiskamer vind je de jongste trofee (2017), Overbeek als winnaar van de Dutch Blues Challenge. Overigens is het opvallend stil in huis. "Ik hoef geen muziek te draaien. Muziek zit altijd in m'n hoofd."

BOOGIE & BLUES NIGHT We schrijven 1994 als borden langs de weg erop wijzen dat de gemeente Haarlemmermeer 100.000 inwoners rijk is. 'Tijd voor een feestje' denkt onze boogiewoogieman. Hij neemt contact op met schouwburgdirecteur Jan Gras en samen komen ze tot een deal. Het wordt Overbeeks eerste Boogie & Blues Night en is meteen al een overweldigend succes. Inmiddels staat de 25ste editie voor de deur. Overbeek en zijn achtkoppige band vieren het jubileum op 23 februari samen met enkele bijzondere gasten, Sax Gordon Beadle (USA, saxofoon en zang), Denise Gordon (UK, zang) en Nico Wayne Toussaint (Frankrijk, mondharmonica en zang).

Het evenement begint om 20.15 uur. Anders dan gebruikelijk wordt twee keer een pauze gehouden, waardoor het feestje later zal eindigen. Meer informatie staat op de website van De Meerse: www.demeerse.com.

Geertje Bos

Mr. Boogie Woogie in zijn element.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie