Afbeelding
Désirée van Ommen

Hoofddorpse Dana laat zich opsluiten voor Free a Girl

24 maart 2019 om 07:30 lokaal

HAARLEMMERMEER De Hoofddorpse Dana Tehubijuluw (19) wil een statement maken tegen kinderprostitutie. Tussen 13 en 19 mei zal zij zich ergens in Nederland 12 uur lang laten opsluiten in een 'hokje' van 1 bij 2 meter van de Stichting Free a Girl. De hokjes van de actie Lock me up - Free a Girl staan symbool voor de hokjes waar minderjarige meisjes soms wel 20 tot 30 keer per dag in verkracht en mishandeld worden.

Dana zit in het derde jaar van Media College in Amsterdam. Voor haar stage ging ze op zoek naar een stageplek bij een organisatie die haar aanspreekt. Ze werd aangenomen bij Free a Girl in Haarlem om als stagiair te helpen bij de inzet van social media.

SEKSINDUSTRIE "Wereldwijd worden meer dan 2 miljoen kinderen gedwongen om in de seksindustrie te werken. Ze worden geronseld en wijsgemaakt dat ze in een kledingwinkel gaan werken of ze worden verkocht door hun ouders als 'seksslavin'. Er zijn zelfs meisjes die pas 7 jaar oud zijn en die dagelijks verkracht worden. Dit is toch onvoorstelbaar en verschrikkelijk? En als ze tegenwerken, worden ze meestal gruwelijk mishandeld."

Free a Girl is een internationale organisatie die zich samen met zusterorganisaties inzet voor het bevrijden van minderjarige meisjes in landen zoals India, Bangladesh, Nepal, Thailand Laos, Irak , Brazilië en ook Nederland waar meisjes commercieel worden uitgebuit. Ze streeft er ook naar om de getraumatiseerde meisjes op te vangen, weerbaar te maken en zicht op een toekomst te geven.

STRAFFELOOSHEID Ook wil Free a Girl de straffeloosheid voor mensenhandel in veel landen bestrijden. Inmiddels zijn bijna 5000 meisjes uit de kinderprostitutie bevrijd en geholpen bij de veroordeling van mensenhandelaars over de hele wereld. "Ik doe mee aan deze actie omdat ik vind dat iedereen recht heeft op een vrij leven. Tijdens mijn stage hoor ik van dichtbij de verhalen van die meisjes en wat zij moeten doormaken. Niemand verdient een leven in de gedwongen prostitutie."

Iedereen die gemotiveerd is om donaties te werven, kan deelnemen aan de actie Lock me Up – Free a Girl. Van een deelnemer wordt verwacht dat minimaal 2.500 euro wordt ingezameld voor 13 mei. Dana heeft er vertrouwen in dat dat haar gaat lukken en zet alles op alles. Ze heeft inmiddels vele armbandjes zelf gemaakt die ze via Facebook verkoopt voor 10 euro per stuk en ook is haar oma betrokken bij de inzamelingsactie. Zij is volop bezig om kaarsenhouders te bekleden met een mooi breisel. Ook heeft Dana zelf flyers ontworpen die ze binnenkort gaat verspreiden in Haarlemmermeer en hoopt ze op wat financiële steun van de klanten van haar moeder, die een kapsalon aan huis heeft.

SUPERMARKTKETEN 'En ik ben ook van plan om mijn baas van een supermarktketen te vragen om mijn actie Lock me Up – Free a Girl te steunen. Je kan van tevoren de voorkeurslocatie aangeven van de plaats waar het hokje zal komen te staan. Ik hoop dat het 'hokje' waarin ik zal plaatsnemen op het terrein van het televisieprogramma Utopia kan staan. Dan trek je meteen veel kijkers die de actie kunnen steunen."

Wil je ook steunen? Dat kan hier.

Désirée van Ommen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie