De leerlingen van de 1e Montessorischool op Schiphol. Midden achter, topman Dick Benschop en Prinses Laurentien.
De leerlingen van de 1e Montessorischool op Schiphol. Midden achter, topman Dick Benschop en Prinses Laurentien. Schiphol / Thijs ter Hart

Kinderen adviseren Schiphol: Hoe wordt de luchthaven een goede buur?

lokaal

SCHIPHOL Hoe kijken scholieren aan tegen Schiphol als buur? De luchthaven heeft zo'n dertig leerlingen van de 1e Montessorischool in Hoofddorp ontvangen, die met medewerkers van de luchthaven, onder wie topman Dick Benschop, in gesprek gingen over hoe de luchthaven een goede buur kan zijn voor de omgeving. Gespreksleider was prinses Laurentien van Oranje, die oprichtster is van Missing Chapter, de drijvende kracht achter de Raad van Kinderen, een organisatie die kinderen laat meedenken over maatschappelijke vraagstukken en het nemen van besluiten..

 

De leerlingen uit Hoofddorp vormen 'De Raad van Kinderen van Schiphol' en gaan een advies opstellen over hoe de luchthaven op duurzame wijze een goede buur kan zijn en wat Schiphol kan doen om te investeren in de relatie met omwonenden. Schiphol is een uiterst boeiend bedrijf, maar ook een bron van overlast en ergernis voor omwonenden. De luchthaven heeft wel sinds de komst van Benschop vorig jaar een duidelijk streven ingezet om een betere buur te worden. De scholieren hebben een half jaar lang nagedacht over zaken als 'meer groen op Schiphol' en 'elektrisch vliegen', maar ook hoe de CO2-uitstoot en geluidsoverlast kunnen worden verminderd. Tijdens het gesprek kwamen hun voorlopige adviezen aan de orde.

[VRIJER DENKEN] Het achterliggende idee is dat kinderen vaak heel anders tegen zaken aankijken dan volwassenen en daarom besluitvormers kunnen helpen met creatieve ideeën en verbeeldingskracht. Ze denken vrijer en kunnen daarmee volwassenen op een ander spoor zetten. "Schiphol werkt aan een nieuwe relatie met de omgeving," aldus Dick Benschop. "We hebben de Raad van Kinderen gevraagd om daarbij te helpen. Kinderen met creatieve ideeën, die tegelijkertijd onze buren zijn."

[ADVIES] "Ik vind het leuk dat de medewerkers van Schiphol ons écht serieus nemen en ik denk dat ze ook zeker iets met ons advies gaan doen," aldus leerling Gwen Bischof. De scholieren werken in de weken na hun bezoek hun ideeën verder uit tot hun advies over de toekomst van Schiphol. Dat advies wordt op 17 juni uitgebracht.

 

 

 

advertentie