Marjon Diependaal met het door haar nageschilderde zelfportret van Rembrandt.
Marjon Diependaal met het door haar nageschilderde zelfportret van Rembrandt. Trudy Witteman

Rembrandt inspireert Marjon Diependaal, Vijfhuizense met 'Zelfportret' in Rijksmuseum

lokaal

VIJFHUIZEN Werkelijk onwerkelijk. Andere woorden heeft Marjon Diependaal er niet voor als ze 15 juli oog in oog staat met haar schilderstuk. Niet zomaar ergens, maar vanwege het Jaar van Rembrandt, in het Rijksmuseum.

Maar weinig amateur-kunstenaars kunnen zeggen dat er een werk van hen in het Rijksmuseum hangt. Dat beseft Marjon Diependaal zich terdege. En daarom ook is de 59-jarige Vijfhuizense er zo trots op dat haar werk deel uitmaakt van de expositie 'Lang leve Rembrandt'. Liefst 8.500 mensen uit 95 landen gaven gehoor aan de oproep een zelfgemaakt kunstwerk geïnspireerd op Rembrandt, in te sturen. 575 inzendingen werden goed genoeg bevonden en worden vanaf 15 juli, de verjaardag van Rembrandt, getoond. Marjon stuurde het beroemde zelfportret in dat Rembrandt in 1628 maakte. Ze was op vakantie toen de email kwam met het bericht dat ze door de voorselectie heen was en het werk moest komen brengen voor de tweede juryronde. "Gelukkig konden vrienden van ons het schilderij op het streng bepaalde tijdstip bij het Rijksmuseum afgeven. Later kwam er wéér een email. 'Gefeliciteerd. Uw werk mag blijven hangen' stond er in. Het gaf een heel bijzonder gevoel. Ik kon het maar niet geloven. Nu wel, want afgelopen maandag heb ik het stuk met eigen ogen zien hangen."

Marjon schildert pas drie jaar. Eerst met acrylverf, daarna met olieverf. Om de techniek goed onder de knie te krijgen volgde ze een aantal cursussen. Ze bieden haar onvoldoende. Toch is haar eerste werk verre van eenvoudig: Vermeers beroemde 'Meisje met de parel', gevolgd door 'Het melkmeisje'. Geschilderd met fotografische precisie. Marjon schildert werken van haar inspiratiebronnen als Rembrandt en Vermeer na om te leren hoe zij speelden met het licht. "Meesters waren ze daarin", zegt de Vijfhuizense met veel bewondering. Het talent heeft Marjon van haar moeder. "Je kunt wel talent hebben, maar als je de techniek niet beheerst schiet je er niks mee op. Mensen zeggen dat er méér in zit en daarom ben ik nog steeds op zoek naar een cursus die mij leert wat ik wil leren."

Frans Witteman

advertentie
advertentie